Dekolonisatie van plantenkennis

Twaalfde expositie Beelden op de Berg gaat over link tussen kolonisatie en plantenkennis.
Een kunstwerk in wording van de Armeense Karen Sargsyan. Foto Taco Remijnse & Harry Harssema

Om de vijf jaar staan in Belmonte Arboretum van WUR een zomer lang beelden centraal. Die tentoonstelling van Beelden op de Berg krijgt deze zomer het modieuze thema dekolonisatie. Onder de titel Heksenkruid – decolonising botany laten veertien internationale beeldend kunstenaars werk zien dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt.

Met het thema wordt aandacht besteed aan hoe onze huidige kennis over natuur, planten en bomen verweven is met kolonialisme, migratie en economisch gewin. ‘Dekolonisatie betekent ook het herkennen en waarderen van de bijdragen van inheemse gemeenschappen  aan onze kennis over planten’, licht curator Mirjam Westen toe. Zij is conservator moderne kunst in het Museum Arnhem.

Studenten

Een groep tweedejaars bachelorstudenten is betrokken bij (het thema van) de expositie via een honours onderzoeksproject. Zij inventariseren al sinds september hoe in verschillende culturen met deze problematiek wordt omgegaan. Hun werk moet uiteindelijk resulteren in een boek.   

Heksenkruid verwijst volgens curator Westen naar de traditionele kennis van geneeskrachtige kruiden, die in de westerse medische wereld vaak in een kwaad daglicht wordt gesteld. De deelnemende kunstenaars komen onder meer uit Mexico, Zuid-Afrika, China, Chili, Armenië en Maleisië. Uit Nederland doen Femke Herregraven en Jerrold Saija mee.

Heksenkruid – decolonising botany
Van 1 juni tot 15 september 2024
Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94a, Wageningen
Open: dagelijks vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.