Column Joshua Wambugu: Verwachtingen

Duurzaamheid zou niet al ons spaargeld moeten kosten.

Het nieuwe jaar heeft ons teruggebracht naar de campus. Terwijl de herinneringen aan 2023 vervagen (een jaar met veel hoogtepunten waar WUR, de medewerkers en de studenten trots op kunnen zijn) zijn er al weer vele agendapunten en verwachte mijlpalen voor 2024. Een greep uit wat 2024 zou moeten brengen of veranderen voor de WUR-gemeenschap:

Allereerst, felicitaties aan de nieuw rector Carolien Kroeze. Haar aantreden geeft continuïteit en ik weet zeker dat velen uitkijken naar haar plannen voor de komende vier jaar.

Ten tweede zou duurzaamheid niet al ons spaargeld moeten kosten. En we zouden het zeker niet kwijt moeten zijn aan maaltijden op de campus die inmiddels gierend hoge prijzen hebben. Meer dan zeven euro voor een bord eten is volstrekt belachelijk. Jazeker, de huidige economische situatie is een andere dan die van enkele jaren geleden, maar er moet wel een acceptabele balans zijn.

Ten derde moeten gesprekken over diversiteit en inclusie en over de dekolonisatie van onderwijs worden opgeschaald naar samenhangende acties. Het moet niet bij louter gesprekken blijven, maar deze onderwerpen moeten als thema’s en waarden opgenomen worden in het Strategisch Plan voor 2025-2028.

Ten vierde is er behoefte aan een bredere aanpak van de kwesties die spelen op het gebied van mentale gezondheid, het welzijn en de sociale veiligheid van de WUR-gemeenschap.

Tot slot: tegelijk met de komst van een nieuwe cateraar, zijn in de onderwijsgebouwen ook de openingstijden gewijzigd. The Spot in Orion sluit op vrijdagen al om 17.30 uur, wat voelt als zachte dwang om maar naar huis te gaan, want je kan niet meer genieten van een biertje, frisje of een maaltijd. The Spot is bedoeld voor studenten en medewerkers.

Diversiteit, inclusie en dekolonisatie van onderwijs moeten als thema’s en waarden opgenomen worden in het Strategisch Plan voor 2025-2028

De omslag van de bierkaart is uitnodigend en flitsend met de titel Koning der Bieren. Zo zouden vrijdagen moeten zijn: uitnodigend om bij te komen van een stressvolle of vrolijke werkweek. Dus laat de sluitingstijd hetzelfde zijn als alle andere dagen, namelijk 19.30 uur. Hopelijk heb je inmiddels op een gezond en productief nieuwjaar kunnen proosten met je collega’s tijdens de afdelingsborrel of high tea. Het is nooit te laat om de lezer een gelukkig nieuw jaar te wensen. Bij deze.

Joshua Wambugu (40) uit Kenia is promovendus bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy. Bij het DARE-project is hij social safety guide en lid van het coördinatieteam. Hij houdt van koken, wandelen en vogels kijken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.