[De Stelling] ‘Gelijke kansen zorgen voor ongelijkheid’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Lotte Yanore.

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Lotte Yanore, die op 31 oktober promoveerde op de besluitvorming van Nederlandse zuivelboeren onder onzeker beleid.

‘Gelijke kansen leiden niet altijd tot gelijke uitkomsten. In een diverse klas bijvoorbeeld, kunnen alle studenten hetzelfde college volgen en toch verschillende resultaten boeken. Toch kan het aanbieden van extra hulp, zoals bijlessen of andere lesmethodes, studenten met een leerbeperking helpen dezelfde resultaten te behalen als hun studiegenoten. Wat ik wil zeggen is dat – in sommige gevallen – het aanbieden van verschillende vormen van steun leidt tot een grotere sociale gelijkheid.

In de universitaire omgeving hebben we veel internationale studenten die uit volstrekt andere onderwijssystemen en omgevingen komen. Hier is alles op een heel andere manier georganiseerd dan zij gewend zijn. Hulp aanbieden kan waardevol zijn om hen te helpen zich aan te passen aan de nieuwe leeromgeving.

Buiten het onderwijslokaal zie je soortgelijke verschillen tussen promovendi. In dienst, met een beurs, onderdeel van een sandwich programma of vanuit externe organisaties; zij ontvangen, ondanks het feit dat ze hetzelfde werk doen, niet hetzelfde salaris. Ik ben van mening dat deze ongelijkheid moet worden aangepakt om een eerlijke omgeving te creëren voor alle promovendi.

Het klinkt wellicht wat abstract, maar ik geloof dat het belangrijk is voor elk van ons om na te denken over hoe we ruimte kunnen maken voor verschillende mensen en hen kunnen helpen hun ambities te verwezenlijken en meer gelijkheid te creëren in de maatschappij.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.