Proefschriften in ‘t kort

Melkpoeder, big brother en de vijand ruiken.
Een stapel proefschriften Een stapel proefschriften. Foto Resource

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Melkpoeder koel bewaren
Tijdens de productie en opslag van poeder voor babymelk ontstaan door glycatie afbraakproducten die de kwaliteit van het product verminderen. Glycatie is de verbinding van suiker aan aminozuren of eiwitten. De Chinese Yajing Xie onderzocht dit bij babymelkpoeders op basis van koe-, geiten- en sojamelk. Glycatie kost verschillende aminozuren, afhankelijk van de gebruikte soort melk. Maar vooral de opslag van de melk maakt verschil. Hoe hoger de bewaartemperatuur, hoe meer verlies van nutriënten. In de koelkast bewaren dus die melk.
Glycation Unveiled
Yajing Xie. Promotor Vincent Fogliano

Big brother bespiedt kalf
In de industriële vetmesterij van kalveren is sterfte en het gebruik van antibiotica een probleem. Camera’s, sensoren en machine learning maken het in principe mogelijk ziekten in een vroeg stadium op te sporen. De Chinees Dengsheng Sun onderzocht de mogelijkheid normale bewegingspatronen van kalveren in modellen te vangen. Met als uiteindelijk doel een instrument te ontwikkelen dat abnormaal gedrag door ziekte snel opspoort. Maar zover is het nog lang niet. Opmerkelijk: Sun vraagt zich openlijk af of meer techniek wel de oplossing is voor het probleem. Kalveren worden ziek door het huidige productiesysteem. Ziekte vroeg opsporen, voorkomt die ziekte niet.
Decoding calf patterns
Dengsheng Sun. Promotor Peter Groot Koerkamp

De vijand ruiken
Koolwitjes onderhouden een driehoeksverhouding met hun waardplant en hun natuurlijke vijand, de parasitaire wesp. Dit ‘triootje’ communiceert onderling via vluchtige stoffen. Het koolwitje ruikt die stoffen via chemische receptoren in de antennes. De Chinees Qi Wang vond en onderzocht de rol van een paar genen voor die geurreceptoren, onder meer door met CRISPR-CAS/Cas9 die genen uit te schakelen en dan te kijken wat voor effect dit heeft op het vreten, paren en leggen van eitjes. Goed ruiken blijkt essentieel om te overleven.
Odorant receptors in larvae and adults of a butterfly species
Qi Wang. Promotor Marcel Dicke

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.