Promovendi bezorgd over flexwerken

Twee op de drie promovendi denkt dat de invoering van de flexibele werkplek hun werk niet ten goede komt.
Illustratie Henk van Ruitenbeek

Dat blijkt uit een peiling van de Wageningen PhD Council (WPC) onder ruim driehonderd promovendi. De weerstand verschilt sterk per gebouw. In Zodiac ziet de helft van de promovendi weinig heil in flexibel werken, in Lumen is dat ruim 90 procent.

Promovendi vrezen vooral veel meer thuis te moeten werken. Zij denken dat flexibel werken ook ten koste gaat van de sociale contacten met collega’s op de werkvloer. Verder vrezen ze dat flexibel werken ‘onzekerheid toevoegt aan dagelijkse routines’. Daarmee wordt geduid op het moeten zoeken naar werkplekken en begeleiders.

Wat opvalt in de reacties is de haperende communicatie over het huisvestingsplan, waar het flexibel werken de hoeksteen van is. Nog geen derde van de promovendi vindt dat ze voldoende zijn geïnformeerd over wat het flexibel werken voor hen gaat betekenen. Leerstoelhouders betrekken promovendi te weinig bij de plannen. Dit terwijl promovendi bij veel leerstoelen in aantallen de vaste staf ver overtreffen,

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.