Doe eens normaal!

Voor een lesje kwantitatieve genetica gingen studenten in volgorde van lengte op de foto.
Foto Roelof Kleis

Lengte is ėėn van de meest in het oog springende erfelijk bepaalde eigenschappen. Lengte is bovendien een eigenschap die normaal verdeeld is. Dat wil zeggen: de lengtes uitgezet tegen de aantallen levert een perfecte klokkromme op. En dat kun je mooi in beeld brengen. Als je genoeg mensen hebt van ongeveer dezelfde leeftijd.

Voor het vak Fundamentals of Genetics is dit practicumproefje een jaarlijks uitstapje, legt Fons Debets uit. Hij is een van de docenten van het vak, dat dit jaar voor 260 bachelor studenten wordt gegeven. Die zijn niet allemaal aanwezig voor de foto op het grasveld bij Forum. Maar met ruim de helft van de studenten komt de verwachte kromme toch wel tevoorschijn.

Drone

Als je er tenminste van bovenaf zicht op hebt. Voorheen werd de foto daarom vanuit een van de omringende gebouwen gemaakt. Sinds vorig jaar maakt het drone-team van WUR de opnames. Dat levert niet alleen betere foto’s, maar ook een fraai filmpje op. De foto’s zijn een leuke herinnering. Debets: ‘Wanneer sta je nou met al je studiegenoten op de foto? Bijna nooit toch?’

Dat is een mooie illustratie van waar de genen voor lengte zich bevinden

Fons Debets, Laboratorium voor Erfelijkheidsleer

Het (frisse) uitstapje is overigens niet alleen voor de fun. ‘Bijna altijd komen die foto’s ook wel terug in het examen’, zegt Debets. Er worden meerdere foto’s gemaakt: eentje van alleen de vrouwelijke en eentje van alleen de mannelijke studenten. Beide krommen pieken bij verschillende gemiddelde groottes.

Y-chromosoom

‘En dat is een mooie indicatie van waar genen voor lengte zich onder meer bevinden’, doceert Debets. ‘Er is een duidelijke invloed van het Y-chromosoom.’ Idealiter zou je op de foto van de hele groep zelfs twee pieken moeten zien; eentje voor elk van beide krommen. Maar ideaal homogeen is de groep sowieso niet. De kortere lengtes zijn, dankzij enkele internationals, vaak oververtegenwoordigd.

Dat laatste is dan weer een mooie illustratie van het internationale onderwijs bij WUR. Het vak Fundamentals of Genetics wordt twee keer gegeven, legt mededocent Duur Aanen uit: nu in het Engels en in januari in het Nederlands. Bij de Engelse variant zitten ook internationals die de Engelstalige bachelorstudie Marine Sciences volgen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.