WUR: geen politieke standpunten

Opnieuw oproep van deel personeel om stellingname WUR tegen Israël.
Illustratie Shutterstock

Opnieuw vraagt een deel van het personeel van WUR de raad van bestuur (RvB) zich uit te spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Ditmaal zijn het 32 medewerkers en PhD’ers van met name de leerstoelgroepen Filosofie en Kennis, Technologie en Innovatie. De medewerkers hebben het bestuur een brief gestuurd.

Eerder deze maand startten studenten en staf een petitie waarin de RvB wordt opgeroepen hun steun aan Palestina uit te spreken. Resource publiceerde daarnaast een open brief van twee verontruste docenten. In de jongste brief wordt het bestuur verweten dat het met twee maten meet, omdat WUR wel positie koos in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. ‘Zwijgen is ook een politieke keuze’, stellen de briefschrijvers.

Verwar die weigering om een standpunt in te nemen in dit conflict niet met nonchalance of onverschilligheid

Arthur Mol, rector magnificus WUR

Toch blijft de RvB zwijgen, reageert rector Arthur Mol aan de briefschrijvers. ‘Maar verwar die weigering om een standpunt in te nemen in dit conflict niet met nonchalance of onverschilligheid.’ Volgens Mol past het een onafhankelijk wetenschappelijk instituut als WUR niet om een standpunt in te nemen in een politiek conflict.

Oekraïne

Dat dit inzake Oekraïne wel gebeurde, komt volgens Mol omdat de Nederlandse regering (via onderwijsminister Dijkgraaf) erop aandrong ‘alle formele en institutionele samenwerking met Rusland en Wit-Rusland te bevriezen’. Bovendien vindt dat conflict in continentaal Europa plaats en is er brede consensus binnen WUR en Nederland over het ingenomen standpunt.

Mol wijst verder op het belang van een open dialoog binnen WUR over deze en soortgelijke conflicten in de wereld. Het innemen van politieke standpunten door de RvB doet volgens hem af aan die ruimte voor dialoog. WUR faciliteert die dialoog onder meer door meetings toe te staan zoals die van Wageningen 4 Palestine. Studium Generale besteedde deze week aandacht aan het conflict.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.