Campagne voor behoud flatkroegen

Studenten willen duidelijkheid over toekomst voor flatkroegen. Idealis neemt nog geen besluit.
Flatkroeg de Bunker. Foto Koen Guiking

De Wageningse Kamer van Verenigingen (WKvV) heeft een petitie opgezet die inmiddels ruim 2100 keer is ondertekend. In een bijhorende open brief worden WUR, de gemeente en Idealis opgeroepen om met studenten in gesprek te gaan over de toekomst van de flatkroegen.

Initiatiefnemers van de actie willen duidelijkheid over de plannen van Idealis met flatkroegen Woeste Hoeve en de Bunker, maar de studentenhuisvester hakt daar voorlopig nog geen knoop over door.

De open brief is geschreven door WKvV-praeses Madelon van Vuure en ondertekend door 38 studieverenigingen, flatkroegbesturen, studentenraadspartijen en andere studentenorganisaties. Gezamenlijk spreken zij hun zorgen uit over de onzekere toekomst van de flatkroegen. Volgens hen zijn die een ‘uniek deel van de Wageningse studentencultuur’ en ‘de enige uitgaansgelegenheden in Wageningen voor álle studenten‘. Van Vuure: ‘Niet alle studentenorganisaties beschikken over een eigen accommodatie. Het is dus niet alleen een probleem voor de individuele student, maar ook voor deze organisaties.’

Eerder dit jaar besloot studentenhuisvester Idealis om Annie’s Kroeg, de flatkroeg van Asserpark, bij de aankomende renovatie definitief te sluiten. Directeur Bart van As: ‘Het idee was altijd dat flatkroegen voor flatbewoners zouden zijn. In de praktijk worden ze de laatste jaren vooral gebruikt door mensen en verenigingen die er zelf niet wonen. Bovendien blijken flatbewoners er steeds meer overlast door te ervaren. Tijdens de voorbereidingen op de renovaties evalueren we hoe en door wie de kroegen worden gebruikt. In het geval van Asserpark was de wens van flatbewoners er een ontmoetingsruimte van te maken. Die wens gaan we realiseren.’

Wens flatbewoners centraal

Idealis neemt voorlopig dus nog geen besluit over wat er bij de renovaties van Hoevestein (2026) en Dijkgraaf (2027/2028) met de flatkroegen Woeste Hoeve en de Bunker gebeurt. ‘Dat doen we ook uit respect voor de kroegen en hun bezoekers’, zegt Van As. ‘We zullen er tegen de tijd dat de renovaties dichterbij komen een besluit over nemen. Daarbij staan de wensen van flatbewoners centraal. Stel dat de flatbewoners op dat moment de kroegen beter waarderen en er meer gebruik van maken, dan kunnen ze prima open blijven, met de kanttekening dat ze ook dan alleen bedoeld zijn voor de flatbewoners. Maar de enquêtes van afgelopen jaren laten een ander beeld zien.’

In het persbericht over de campagne om flatkroegen te behouden, wordt Idealis door de WKvV verweten ‘niet open’ te zijn over hun toekomstplannen met de flatkroegen. Van As: ‘Na het lezen van de petitie heb ik contact met de WKvV opgenomen om aan te geven dat ik niet blij ben met de beschuldiging van gebrek aan transparantie. Hoewel WKvV geen huurders van ons zijn, heb ik in een gesprek opnieuw vriendelijk uitgelegd waarom we Annie’s sluiten en de nog openstaande beslissingen toegelicht.’

Andere ontmoetingsplek

Wat betreft de vraag om opheldering over de toekomst van de flatkroegen, zegt Van As: ‘Wij stellen het besluit juist uit respect voor de verenigingen uit tot de renovaties. Maar als dat een tegengesteld effect heeft en er daardoor geen zoektocht naar alternatieven op gang komt, wil ik het daar graag over hebben met de kroegbesturen en onze huurdersorganisatie.’

Overigens vindt ook Idealis het belangrijk dat er een ontmoetingsplek is waar studenten uit heel Wageningen elkaar kunnen ontmoeten, zegt Van As. ‘Dat betekent echter niet dat dit in onze woongebouwen moet zijn. Onze taak is studenten huisvesten, niet studieverenigingen faciliteren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.