Column Felix: Verkiezingsprogramma’s

De verkiezingsprogramma's van 22 partijen handig samengevat. Altijd en overal te gebruiken.

Er komen weer verkiezingen aan, leve de democratie! Op 22 november mag het Nederlandse volk weer het rode potlood in de hand nemen om een cirkeltje in te kleuren. Dit jaar hebben we de keuze uit 1126 kandidaten van in totaal 22 partijen, spoiled for choice, zou ik zeggen. Omdat jullie vast geen zin hebben om 22 verkiezingsprogramma’s door te lezen, en al helemaal geen 1126 beschrijvingen van allerlei louche figuren, zal ik het je makkelijk maken en alle programma’s in een keer samenvatten. Daar gaat ie:

‘Na dertien jaar Mark Rutte is ons land kapotgemaakt. De stiktofcrisis, de migratiecrisis, de wooncrisis, de toeslagenaffaire. De Nederlanders zijn het vertrouwen in de politiek helemaal kwijtgeraakt. Door uit de hand gelopen bureaucratie weet de Nederlander niet meer wat rechts en links is en wordt deze aan alle kanten door de overheid genaaid. Het wanbeleid dat de afgelopen jaren is gevoerd heeft tot alleen maar ellende geleid. En wij, de 22 partijen die meedoen aan de verkiezingen, geloven niet dat de huidige politici in staat zijn om deze problemen aan te pakken.

Daarom gaan wij het helemaal anders doen! Wij herstellen het vertrouwen in de Nederlandse politiek en zorgen ervoor dat de burger weer op nummer 1 komt te staan. Hierbij is bestaanszekerheid een garantie voor iedereen. Wij zorgen voor een gezonde leefomgeving en natuur, kansengelijkheid voor iedereen en een toekomst met perspectief. Wij willen een land waarin boeren niet de dupe zijn van mismaakt overheidsbeleid en waarin ze eindelijk weer naar de toekomst durven te kijken.

We verkleinen tekorten in de zorg, lossen het lerarentekort op, fixen de krapte op de arbeidsmarkt en vangen vluchtelingen weer op een humane manier op. Wij maken wonen weer betaalbaar, stoppen marktwerking in de zorg, reguleren inflatie en gaan naar nul uitstoot in 2050 zonder dat dat ten koste gaat van de economische groei.

We willen af van het achterkamerbeleid dat onze democratie aan gort heeft geholpen. We gaan terug naar een Nederland dat voor iedereen is, waarin onze kinderen veilig naar school kunnen en onze ouderen weer lekker van hun pensioen kunnen genieten. Een land waar geen haat, maar liefde ons verbindt. Bij ons komt de burger weer op nummer 1.’

Bovenstaande wijst uit dat het in principe helemaal niet uitmaakt op wie je stemt, zolang je maar een cirkeltje rood kleurt. Want is het duidelijk: op welke partij je ook stemt, je krijgt er zo veel voor terug. Dan kijken we over vier jaar wel weer of ze er wat van gebakken hebben.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.