‘NWO en KNAW moeten kritischer zijn over fossiele industrie’

Ook veel Wageningse namen onder ondertekenaars van open brief van Scientists for Future.
'Gebrek aan beleid maakt de wetenschap als geheel kwetsbaar voor greenwashing', stelt S4F in de open brief. Foto Shutterstock ‘Gebrek aan beleid maakt de wetenschap als geheel kwetsbaar voor greenwashing’, stelt S4F in de open brief. Foto Shutterstock

Als hoeders van de wetenschap moeten NWO en KNAW kritischer kijken naar de samenwerking met de fossiele industrie. Dat schrijft Scientists for Future NL in een open brief. Die is ondertekend door 450 medewerkers van dertien universiteiten en elf onderzoeksinstituten, waaronder WUR.

‘Terwijl de gevolgen van klimaatverandering overal zichtbaar zijn en in ernst toenemen, verkiezen fossiele-brandstofbedrijven openlijk aandeelhouderswinsten boven geloofwaardig klimaatbeleid’, aldus de brief. ‘De wanpraktijken van en schade door de fossiele-brandstofbedrijven zijn publiek bekend.’

Afgelopen jaar zijn er verschillende bezettingen en andere acties geweest aan Nederlandse universiteiten, met de eis dat de instellingen de banden met de fossiele industrie verbreken. Dat lijkt ook de inzet van deze brief, maar het staat er iets genuanceerder. ‘Wij doen een beroep op de KNAW, als stem en geweten van de wetenschap en op NWO, de belangrijkste wetenschapsfinancier in Nederland, om de samenwerking tussen onderzoekers in Nederland en de fossiele energiesector kritisch te evalueren’, staat in de brief.

Geen goede leidraad

De ondertekenaars vragen om ‘niet mis te verstaan beleid’ van NWO en KNAW. Nieuwe samenwerking met de fossiele energiesector mag alleen als bedrijven zich aantoonbaar inzetten om de klimaatcrisis te bestrijden. ‘Tot nu toe voldoet geen enkel bedrijf in de fossiele energiesector aan deze criteria, wat betekent dat we niet kunnen en willen samenwerken met deze bedrijven totdat ze dat wel doen.’

Scientists for Future vindt medewerkers in de wetenschap geen goede leidraad hebben voor de omgang met de fossiele energiebedrijven, zegt een woordvoerder. Door gebrek aan beleid moet elke medewerker steeds een eigen beslissing nemen over samenwerking. ‘Die versnippering maakt de wetenschap als geheel kwetsbaar voor greenwashing en dat is slecht voor onze geloofwaardigheid.’

NWO en KNAW hebben de brief nog maar net ontvangen. De organisaties gaan later deze week reageren, laten ze weten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.