Column Maurice: WUR Career Day – niet voor mij

'De sociale studies blijven onderbelicht in de schaduw staan tijdens de Career Day.'

Ik zit in het laatste jaar van m’n master. De grote donkere wolken van het werkende-burger-bestaan verschijnen al aan de horizon. Om die verduistering voor te zijn, moet ik mij natuurlijk voorbereiden of ‘oriënteren’ zoals ze dat zeggen. Welke stage wil ik doen? Wat voor soort baan wil ik? Of toch kijken naar een PhD? Gelukkig is daar de WUR Career Day, die als lichtend baken helderheid moet bieden voor de tijd na m’n studie. Echter, de sociale studies blijven onderbelicht in de schaduw staan.

Voor de sector ‘International Development’, is er slechts één bedrijf te vinden; ‘Larive International’. Een snelle kijk op de website laat zien dat ze als consultancybureau andere bedrijven helpt met het uitbreiden in emerging markets. Niet het eerste waar ik aan denk bij de ‘ontwikkelingssector’. Zeker niet wanneer je je thesis doet bij een vakgroep die erg kritisch is over deze vormen van neoliberaal expansiekapitalisme. Natuurlijk, ik wil niet al te zuur zijn, er staat tenminste iets voor de Lebo’ers op de Career Day, maar een korte vragenronde bij m’n medestudenten laat zien dat ze niet al te geïnteresseerd zijn in dit bedrijf.

Alleen het zogenoemde discours dat zegt: ‘Bij de overheid of een organisatie valt niks te verdienen en is daarom niet de moeite waard’ wordt alleen maar versterkt.

De Career Day focust zich met name op food tech, plantenveredeling en consultancy. Vrijwel alleen de ‘for-profitsector’ is vertegenwoordigd. Zelf snap ik ook dat de meeste studenten uiteindelijk bij een bedrijf gaan werken en niet bij een goededoelenorganisatie. Prima, dat ruime aanbod voor de toekomstige voedseltechnologen en veredelaars. Alleen het zogenoemde discours dat zegt: ‘Bij de overheid of een organisatie valt niks te verdienen en is daarom niet de moeite waard’ wordt alleen maar versterkt.

Ten onrechte want er is namelijk zeker een carrière mogelijk buiten het rijk van de winstgevendheid. M’n studie heeft talloze voorbeelden van alumni werkzaam bij internationale organisaties, overheden, goededoelen én bedrijven. Het afgelopen jaar had mijn studie een aantal ‘career events’ georganiseerd waar ik al voorzichtig naar stages zocht. Ze zijn er dus wel. Zelf vond ik het eigenlijk fijner, want het was veel meer gericht op m’n studie. Ik hoor je denken: dan ga je toch naar je eigen Lebo Career Day! Maar nee, we zijn één WUR en bij zoiets algemeens als de Career Day moet er genoeg aanbod zijn voor alle studenten. Het is nog wachten tot de volgende carrière evenement, hopelijk kunnen de sociale studies dan ook in de schijnwerpers staan.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Gelukkig neemt de diversiteit van het type bedrijven elke keer toe en inderdaad zijn er niet voor iedere student evenveel bedrijven. Toen we net startten met de eerste Career Day in 2016 hadden we bij wijze van spreken alleen Food and Plant Sciences bedrijven en dat is nu wel anders. Ook dit jaar hadden we veel nieuwe bedrijven. Wij kunnen de organisaties ook niet dwingen om te komen, zij komen als ze open posities hebben. We doen een open call naar iedereen om mee te doen. Mocht je nog organisaties hebben waarvan je vindt dat ze erbij moeten zijn, laat het dan weten dan kunnen we ze actief benaderen of ze interesse hebben om mee te doen. Email dan naar studentcareerservices@wur.nl