Van gokken tot delen

Exchange studenten vinden moeilijk zelf een kamer.

Europese uitwisselingsstudenten die naar Wageningen komen, moeten van oudsher zelf een kamer vinden. De laatste twee zomers bleek dat lastig en haalden de universiteit en studentenhuisvester Idealis weer noodoplossingen van stal zoals kamerdelen. ‘WUR moet uitwisselingsstudenten beter helpen.’

WUR reserveert elk jaar 850 kamers bij Idealis voor nieuwe internationale studenten. Voor Europese uitwisselingsstudenten* worden echter geen kamers gereserveerd: van hen wordt verwacht dat zij zelf de weg naar kamers in onderhuur vinden. Aangezien er elk jaar zo’n duizend WUR-studenten op uitwisseling of stage vertrekken en er zo’n vierhonderd uitwisselingsstudenten naar Wageningen komen, zou je zeggen dat dat makkelijk moet lukken.
Maar in de zomer van 2022 waren er halverwege augustus opeens honderd uitwisselingsstudenten zonder kamer. Deze zomer gold hetzelfde voor zeventig uitwisselingsstudenten. Door noodgrepen zoals kamerdelen konden WUR en Idealis de meesten van hen alsnog onder de pannen krijgen, maar volgens Eric de Munck, coördinator van WUR’s Exchange Team, is de gang van zaken verre van ideaal. ‘WUR moet uitwisselingsstudenten beter helpen. Ik zal niet zeggen dat we dat niet doen, kijk maar hoe we op de valreep toch voor de meesten een kamer weten te regelen. Maar zulke last-minute operaties zorgen voor veel stress bij de studenten. Dat moet anders.’

AID geskipt

Uitwisselingsstudenten Simone Tedoldi (23) en Marika Moreschi (24) uit Italië kunnen erover meepraten: ‘Ik heb sinds juni gezocht via Room.nl, Kamernet en andere studentenhuisvestingsplatforms, zonder succes’, vertelt Tedoldi. ‘Ook via Facebook heb ik op veel kamers gereageerd, maar de meeste huizen willen alleen Nederlandse studenten. Vaak kreeg ik niet eens antwoord.’ Moreschi heeft dezelfde ervaring. ‘Ik was verbaasd dat het zo moeilijk was, omdat Wageningen University plek had voor tien uitwisselingsstudenten van mijn universiteit, terwijl de meeste andere universiteiten slechts twee of drie plekken aanbieden.’

We wonen met z’n tweeëntwintigen in een huis waar achttien mensen horen te wonen

Uiteindelijk kwamen er zes studenten van haar universiteit naar Wageningen. ‘Maar de enige die een kamer heeft gevonden is een student uit Iran, die prioriteit kreeg vanwege visumverplichtingen.’
Omdat hij nog geen kamer had, sloeg Tedoldi de AID over. ‘Jammer, want ik wilde er graag bij zijn.’ Hij overwoog zelfs even om zijn exchange helemaal af te zeggen. ‘Toen de start van het collegejaar dichterbij kwam, was ik erg gestrest omdat ik nog geen kamer had. Ik dacht: wat als ik niks vind? Maar ik besloot toch te blijven zoeken en op 31 augustus plande ik op de gok een vlucht naar Nederland. Een dag voor m’n vlucht liet Eric de Munck me weten dat er een kamer voor me was vanaf 1 oktober. Heel september heb ik bij een vriend gelogeerd.’

Niet ideaal

Ook voor Moreschi werd op de valreep een kamer gevonden. ‘Het Exchange Office mailde ons dat er wat kamers beschikbaar waren, sommige voor één persoon, sommige om te delen. Ik heb me toen samen met een vriendin aangemeld voor een gedeelde kamer. Die was beschikbaar vanaf 1 september.’ Hoewel ze blij is dat haar zoektocht voorbij is, is de huidige situatie volgens Moreschi niet ideaal. ‘De kamer is duidelijk bedoeld voor één persoon en is een beetje krap voor ons tweeën. Maar dat is oké, we zijn vrienden. Het probleem is dat wij niet de enige kamerdelers zijn in onze gang: we wonen met z’n tweeëntwintigen in een huis waar misschien achttien mensen horen te wonen.

Ik heb op de gok een vlucht naar Nederland geboekt

De keuken is veel te klein en we moeten een extra koelkast kopen. Ik wil niet klagen: ik ben blij dat ik hier ben en ik heb geweldige huisgenoten. Maar het is geen comfortabele situatie.’
Beide Italianen vinden dat er iets moet veranderen. Moreschi: ‘Als je tien uitwisselingsplekken aanbiedt, zorg dan ook dat er genoeg kamers zijn. Of perk het aantal uitwisselingsplekken in.’ Tedoldi: ‘Mee eens. Als er niet meer kamers zijn, wees dan strenger in wie je toelaat.’

Onderhuur

Net als De Munck pleiten deze studenten voor nieuw beleid. Maar eerst moet worden uitgezocht wat er aan de hand is, zegt Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center. ‘Sinds corona blijkt het voor uitwisselingsstudenten moeilijker om onder te huren. In het eerste jaar na corona was er überhaupt een groot kamertekort en gingen ook veel Nederlandse studenten in onderhuur. We dachten dat dit tijdelijk was, maar ook dit jaar was het weer lastig. Mogelijk huren studenten hun kamer liever onder aan een Nederlandse student of een vriend. We gaan het onderzoeken.’
Wat de oorzaak ook is, een makkelijke oplossing ziet ze niet meteen. ‘Kamers reserveren is lastig vanwege leegstandskosten, die bij uitwisselingsstudenten hoger zijn dan bij reguliere internationale studenten, omdat niet alle studenten precies zes maanden blijven en er ook meer studenten in september komen dan in februari. Je zou een kamerverhuurpartij kunnen zoeken die zich specifiek op uitwisselingsstudenten richt en bijvoorbeeld een hogere huur vraagt in verband met de leegstandskosten, maar de vraag is of je uitwisselingsstudenten daarmee helpt.’ Minder uitwisselingsstudenten toelaten, is ook niet aan de orde, zegt Hijman. ‘Minder inkomende studenten betekent ook minder uitgaande studenten en we hebben al meer uitgaande dan inkomende uitwisselingsstudenten.’
‘Het lijkt logischer om ervoor te zorgen dat uitwisselingsstudenten toch in onderhuurkamers komen’, besluit Hijman. ‘Hopelijk kunnen we daar nog iets meer in sturen.’

* Uitwisselingsstudenten van buiten Europa hebben garantie op huisvesting nodig om in aanmerking te komen voor een visum, dus krijgen zij wel ‘prioriteit’ op kamerplatform Room.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.