[De Stelling] ‘Gedrag van het individu staat model voor de rest van de samenleving’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Barbara Vital.

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Barbara Vital, die op 11 september promoveerde op vervuiling en procesontwerp in omgekeerde elektrodialyse in buitenwateren.

‘Door mijn achtergrond in milieutechniek maak ik mij grote zorgen over de milieu-impact van het afval dat ons consumptiepatroon veroorzaakt. Twee jaar geleden ben ik begonnen mijn eigen wasmiddel te maken. Je hebt daarvoor alleen natuurlijke zeep, alcohol en baking soda (natriumwaterstofcarbonaat) nodig. Het werkt even goed als commerciële producten en heeft als voordeel dat er geen afval van verpakkingen is en dat er geen giftige stoffen in het water en de omgeving terechtkomen.

In het begin deden mijn vrienden en flatgenoten schamper over mijn doe-het-zelf-aanpak. Ze vonden dat het veel tijd kostte en weinig verschil in prijs maakte. Maar nadat ze mij de producten een poosje zagen maken en gebruiken, kregen ze er belangstelling voor en begonnen ze het ook te gebruiken. Ik heb inmiddels mijn recept voor wasmiddel met meerdere vrienden gedeeld en ze vinden het geweldig.

Ik besef dat mijn persoonlijke inspanningen wellicht geen grote impact hebben op het milieu, maar belangrijker is dat mijn handelen anderen kan inspireren en dat ons gezamenlijke gedrag vervolgens de maatschappij als geheel dichter bij milieuvriendelijker gedrag kan brengen. Daarom is mijn advies: als je gelooft dat iets goed is voor het milieu, laat je dan niet ontmoedigen door anderen. Jouw gedrag kan uiteindelijk een voorbeeld zijn en een golf van positieve verandering in gang zetten.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.