Roeiers van Argo naar WK kustroeien

‘Kustroeien is veel tactiek en racen, de truc is om stoïcijns te blijven.’
De Wageningse Coastalboys aan het trainen voor het WK. Foto Marieke van den Oever (W.S.R. Argo)

De ‘Coastalboys’ van roeivereniging Argo hebben zich gekwalificeerd voor het WK kustroeien, aankomend weekend in het Italiaanse Barletta. Op de vooravond van het WK nemen twee roeiers van de Coastalboys ons mee in hun voorbereiding.

‘Om te trainen onder omstandigheden zoals op zee, gingen we wekelijks naar Muiden. Als de wind daar goed staat, kan het water er erg onstuimig zijn. En ze hebben daar het juiste type roeiboten’, vertelt Jorik van Veen. ‘Daarnaast werkten we doordeweeks hier in Wageningen aan onze conditie en algemene roeitechniek. We trainen gemiddeld zeven keer per week.’

‘Sommige mensen vinden het water van de Rijn al onstuimig, maar dat is niks in vergelijking met de omstandigheden op zee’, licht zijn ploeggenoot Stan Jansen toe. ‘Golfslag is veel minder voorspelbaar dan wind en stroming, zoals je op de Rijn hebt. Golfslag zorgt ervoor dat elke roeihaal anders is. Door de golven is je positie ten opzichte van het water steeds anders. Soms kun je daardoor maar een halve haal maken of moet je je ene hand heel hoog en je andere juist heel laag houden om je blad (het uiteinde van de roeiriem, red.) in het water te krijgen.’

Tactiek

De wedstrijden van het kustroeien zijn het best te vergelijken met zeilwedstrijden. Deelnemende ploegen liggen met veel deelnemers in de buurt van de start en zodra het startsein klinkt, mogen ze de startlijn passeren. Jansen: ‘Door wind en stroming blijft je boot niet op één plek stilliggen. Bij een valse start krijg je een minuut tijdstraf. Dat is echt veel. Je kunt dat roeiend vaak niet goedmaken.’ Het is de taak van de stuurman om de boot op het juiste moment op de juiste positie ten opzichte van de startlijn te hebben liggen. ‘Onze stuurman heeft veel ervaring met zeilen. Zijn inzicht is echt een voordeel.’

Onderweg naar de finish moeten de boeien aan de juiste kant worden gepasseerd. ‘Het kan soms slim zijn om een beetje in te houden, zodat je daarna achter een ploeg door kunt steken’, zegt Jansen. ‘Botsen is trouwens toegestaan, maar daardoor verlies je wel snelheid.’ Ook hebben de Coastalboys hun eigen tactieken ontwikkeld om de boot zo snel mogelijk om een keerboei te sturen. Van Veen: ‘Het leuke aan kustroeien is dat het meer racen is in plaats van ‘zo goed mogelijk roeien’, wat je in de meer traditionele roeidisciplines ziet. De truc bij kustroeien is om stoïcijns te blijven.’

WK

Woensdag reizen roeiers Jorik van Veen, Stan Jansen, Igor de Koning, Thomas Janssen en stuurman Iede Adrichem af naar het WK in Barletta. Ze kunnen dan nog een paar dagen wennen en oefenen, want hun voorrondes starten pas zaterdag. Jansen: ‘Er doen 27 ploegen mee in onze categorie. Het niveau varieert van roeiers die vorig jaar nog meededen aan de Olympische Spelen tot heel fanatieke recreanten zoals wij.’ De 20 ploegen die zaterdag de beste prestatie leveren, mogen zondag meedoen in de race voor de medailles.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.