Open dag De Marke: warm welkom

Animo voor open dag agro-innovatiebedrijf wel wat getemperd door nazomerse hitte.
Met z’n allen op de weegbrug. Foto Resource

‘Ruim 1070 kilo, zoveel wegen jullie met z’n allen. Ongeveer evenveel als één koe en één pink*.’ Afgelopen zaterdag opende De Marke z’n deuren voor een kennisfestival alias open dag. De nazomerse hitte speelde het agro-innovatiecentrum wel enigszins parten; met zo’n driehonderd bezoekers was de publieke belangstelling niet enorm.

Gezeten op strobalen kon de agrarische bezoeker zich laten bijpraten over de nieuwste inzichten uit de vier pijlers van het onderzoek op De Marke: kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaatrobuuste landbouw en precisielandbouw. Voor de niet-beroepsmatige en jeugdige bezoekers was er ook van alles te doen. Van een rondje lopen langs de demovelden – ‘nooit geweten dat sorghum (graan/veevoergewas, red.) zo hoog kon worden’ – tot op de Polaroid gezet worden bij een indrukwekkend grote Massey Ferguson, een tractor. En even verderop, bij het innovatieplein, kon je je vergapen aan de modernste agro-innovatieve snufjes, zoals een koeientoilet, een zelfrijdende tractor en een zaai-drone.

Verder is De Marke natuurlijk ook een melkveeproefbedrijf en dus gingen de staldeuren open voor het publiek. Met tussen de kalverstal en de melkrobot dat weegmomentje van hierboven op de weegbrug, als je je had aangesloten bij een groepje voor een rondleiding. ‘Want we wegen hier bijna alles: hoeveel mais we oogsten, wat we aan gras inkuilen – en vandaag ook jullie’, legde Marke-medewerker Tom te Veldhuis grappend uit.

Ook Dairy Campus opent deuren
Precies een week na het kennisfestival op De Marke organiseert de Leeuwardense Dairy Campus komende zaterdag, samen met vakblad Boerderij, een themadag rond data (kosteloos aanmelden kan nog). Een van de presentaties is van WUR-dierwetenschapper Claudia Kamphuis, die veel werkt met data, sensortechnologie en kunstmatige intelligentie, onder meer om de klauwgezondheid van melkkoeien te verbeteren. Ze vertelde er eerder over in Resource.

* Een pink is een vrouwelijk rund van één tot anderhalf jaar oud, de fase tussen kalf en vaars.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.