Heel WUR bakte

Achttien amateurbakkers van WUR deden afgelopen donderdag mee aan ‘Heel WUR Bakt’.
De winnende taart van Senna Janssen. Foto Lotte Pater

Promovendus Food Quality and Design Lotte Pater bedacht het evenement om geld in te zamelen voor een PhD-trip naar Mexico.

‘Ik sta zelf graag in de keuken om te bakken, dus dit leek me superleuk om te organiseren om wat extra geld op te halen voor onze reis’, vertelt Pater. Zo’n vijftig smulpapen kochten een kaartje om de baksels te proeven: voor 5 euro mocht je drie stukjes taart proberen en wie van alle taarten een stukje wilde, was 10 euro kwijt.

De amateurbakkers hadden zich uitgeleefd: op tafel stonden allerlei creatieve baksels, variërend van ‘feestelijke zeewiertaart’ tot ‘plantastische (veganistische) chocoladetaart’,  ‘Victoria’s ultra amazing sticky toffee cake’ en ‘datecake’. Bezoekers mochten niet alleen proeven, maar ook een cijfer geven aan het gebak. Nora, medewerker bij Food Quality and Desig: ‘Sommige taarten zijn wat simpeler, anderen hebben allerlei gimmicks. Deze heeft bijvoorbeeld eetbare bloemetjes. En deze is te droog, maar die andere te boterig. Je wilt de juiste balans van smaak en uiterlijk, natuurlijk.’ Haar beoordelingen variëren van een 4 tot een 9,5. ‘Maar dat is een 9,5 omdat ik dacht dat er misschien een nog betere taart zou zijn. Maar dat was niet zo, dus eigenlijk moet het een 10 zijn’, lacht ze.

Pornstar martini

Naast de publieksstemmen beoordeelde ook een tweekoppige jury de taarten: Guido Camps, onderzoeker bij Humane Voeding en oud-finalist van Heel Holland Bakt en Elisa Tsai-Meu-Chong, voormalig banketbakker-medewerker. Eén taart is de favoriet van zowel het publiek als de jury: Senna’s Summer Surprise, van Senna Janssen.

Haar taart is gebaseerd op een cocktail: de pornstar martini. De taart heeft zeven verschillende lagen en smaakt naar passievrucht en limoen. ‘Ik hou van taarten die zijn geïnspireerd op cocktails’, vertelt Janssen. ‘Er zitten veel dingen in deze taart, dat is mijn stijl. Ik ben ook een beetje perfectionistisch. Voor mij is iedere zondag mijn bakdag, daar maak ik mijn collega’s bij Physical Chemistry and Soft Matter ook erg blij mee. Ik ben opgelucht dat met dit warme weer mijn taart zo goed overeind is blijven staan, want ik smolt zelf bijna de keuken uit.’

Deegroller

Janssen wint, naast eeuwige roem als de beste bakker van de WUR, een gepersonaliseerde deegroller en een maand lang toegang tot een 3D-chocoladeprinter die beschikbaar is gesteld door Seyed Ali Ghoreishy, onderzoeker bij Product Physics & Application. Lotte Pater, organisator van het evenement, is tevreden. ‘Ik ben ontzettend blij met deze opkomst. Als het iedereen zo goed bevallen is, moeten we dit vaker doen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.