Goed verhaal over pijproken

Afgelopen zondag was het NK pijproken. De Wageningse eer werd goed vertegenwoordigd.
Een aantal Toebacksuyghers in training. Foto Guy Ackermans

De heren van het dispuut De Toebacksuyghers van studentenvereniging SSR-W zijn fervente pijprokers. Vrijdag 8 september was de laatste training in de woonkamer van het huis waar de dispuutgenoten wonen.

Tekst Felix Landsman

De kamer is omgetoverd tot een bruine kroeg, compleet met antieke leren fauteuils. Hoe deze mannen aan het pijproken zijn geraakt? ‘Dat is een goed verhaal’, vertelt Martijn Smakman, student Ruimtelijke Planning. ‘We zijn begonnen met pijproken om goed discussies te kunnen voeren. Als de kamer blauw staat van de rook, kun je iemand alleen beoordelen op het gesproken woord en niet op hoe iemand eruit ziet. En we roken pijp om de cultuur van het pijproken te behouden.’ 

En hoe gaat zo’n kampioenschap in zijn werk? David Jacobs, student Biologie: ‘Je krijgt drie gram tabak –beter afgewogen dan Pablo Escobar dat deed – en één minuut om ‘m aan te steken. De truc is om je pijp zo lang mogelijk aan te houden en dus niet te langzaam te roken zodat hij uitgaat of te snel te roken waardoor de tabak snel opraakt. In de tussentijd kun je een beetje chillen en ouwehoeren’. Uiteindelijk is de winnaar degene die zijn pijp het langste aan kan houden. ‘Een goede roker kan dat wel langer dan een uur’, aldus Jacobs.

Het NK in Oirschot is voor de Wageningers goed verlopen. Smakman: ‘Eén van onze leden heeft de eerste plaats veroverd, door met slechts 3 gram tabak een prachtige tijd van 1 uur en 3 minuten neer te zetten. We werken daarmee mee aan het behoud van immaterieel erfgoed!’

De Toebacksuyghers zijn bezig om een pijprokersgilde op te zetten in Wageningen. Meer weten? Mail naar toeback@ssr-w.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.