Koninklijk bezoek bij SSR-W

Willem-Alexander en Máxima gingen vanmiddag in gesprek met studenten over voeding en studentenwelzijn.
Het koninklijk paar met de studenten. Foto Luuk Zegers

Het bezoek van donderdag 31 augustus maakte deel uit van een grotere streekbezichtiging waarbij Willem-Alexander en Máxima ook langsgingen in Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en Ede. De dag werd afgesloten in Wageningen, bij sociëteit Sela van studentenvereniging SSR-W.

‘De koning en de koningin wilden graag met studenten in gesprek’, vertelt SSR-W voorzitter Sigrid Verkerk. ‘De organisatie zocht een echte studentenomgeving in het centrum en wij hebben een prachtige tuin die goed is afgeschermd. Dat is handig, want niet iedereen moet er zomaar bij kunnen.’

Zo’n evenement is een hoop geregel. Om te zorgen dat alles op rolletjes zou lopen, was er op 28 augustus een generale repetitie met de zestien studenten die met het koninklijk paar in gesprek gingen. ‘Niet om de gesprekken te oefenen, maar vooral om de spanning eraf te halen’, vertelt Verkerk. ‘Het is natuurlijk uniek dat het koningspaar langskomt.’

High five

Rond twee uur ’s middags hangt de spanning in de lucht in en rondom het verenigingspand van SSR-W. Buurtbewoners staan aan de Generaal Foulkesweg om een glimp op te vangen van Willem-Alexander en Máxima. Kinderen staan vol verwachting bij de oprit—misschien mogen ze wel een high five te geven aan de koning of de koningin. Het pand zelf oogt ongewoon schoon, zelfs de geur van oud bier is vakkundig verwijderd. Journalisten halen hun perskaart op en dringen om het mooiste plekje voor een foto of video-opname van de ontvangst. Beveiligers lopen rond en controleren tassen. In de grote achtertuin van het verenigingspand is de buitenbar ondertussen geopend en zijn statafels klaargezet voor de borrel. De show kan beginnen.

Wij hadden het eerst vooral over gezonde voeding en hoe we zorgen dat mensen minder vlees gaan eten

SSR-W voorzitter Sigrid Verkerk

Even later stappen Willem-Alexander en Máxima onder luid gejuich van de aanwezige kinderen uit de bus. Na een kort welkomstwoordje door burgemeester Floor Vermeulen en Verkerk, wordt het paar vakkundig naar binnen gedirigeerd voor de gesprekken. Terwijl de journalisten om de tafels lopen voor de beste shots, praat de koning met vier internationale studenten. Ook dat gaat in hoog tempo: na de vraag waarom de studenten in Wageningen zijn komen studeren, gaat het al gauw over het aardbeienseizoen: aardbeien kun je het hele jaar eten, aldus de koning, maar in het seizoen smaken ze toch echt het beste. Dan is het tijd voor een wissel en schuift de koning aan bij Verkerk en drie andere studenten om het over voeding en gezondheid te hebben. ‘De koning is een soepele gesprekspartner’, aldus Verkerk. ‘Wij hadden het eerst vooral over gezonde voeding en hoe we zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. Dan kon hij het opeens over een andere boeg gooien door ook over de boerderijen in Nederland te beginnen.’

Koninklijk dasje

Na twee keer tien minuten is het tijd om af te ronden. Toch wordt er na het afsluitwoord van de burgemeester nog afgeweken van het strakke tijdschema. Verkerk: ‘Ik had met de burgemeester afgesproken dat ik na zijn afsluiting de koning en de koningin zou vragen om een verenigingsdas van SSR-W te signeren. Dat hebben ze gedaan, heel mooi. Deze gaan we inlijsten.’

SSR-W voorzitter Sigrid Verkerk met de gesigneerde das.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.