[De Stelling] ‘AI zal in toenemende mate ons leven beïnvloeden, maar of het ook leidt tot een betere levenskwaliteit is de vraag’

Promovendi lichten de meest prikkelende stelling toe. Dit keer Martina Lazzarin.

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Martina Lazzarin, die op 2 juni promoveerde op de rol die ver rood licht speelt in fotosynthese, en zonbescherming onder kunstmatige zonnestraling.

‘ChatGPT heeft mij enorm geholpen bij het programmeer-aspect van mijn promotieonderzoek. Het is in staat gemakkelijk problemen in de programmering op te lossen waar ik uren mee worstelde en ook om fouten te zien die ik over het hoofd zag.

Ik geloof oprecht dat instrumenten zoals ChatGPT potentie hebben en enorm nuttig zijn, maar ik betwijfel of dit zal leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven. Ja, AI kan ons werk efficiënter maken, maar we vergeten vaak rekening te houden met de gevolgen van dergelijke verbeteringen. Werk is er altijd, en zodra een leidinggevende ziet dat je een taak snel volbrengt, krijg je zeer waarschijnlijk meer werk toegewezen. Daarom denk ik dat AI niet zal leiden tot een betere werk-privé balans op de lange termijn.

Desondanks had ik wel veel plezier in het gebruik van ChatGPT. Toen ik voor mijn proefschrift naar Italië moest, kwam ik tot de ontdekking dat het programma daar verboden is. Op zoek naar een oplossing startte ik ChatGPT op, en het programma bood direct een slimme oplossing aan waardoor het toch kon worden gebruikt in een land waar het verboden is.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.