Eerst kamperen, dan studeren op de campus

Op het terrein achter Axis is donderdag de AID-camping opgebouwd.
Tess (links) en Fenne zetten hun tent op. Foto Resource

Tekst Youssef el Khattabi

Voor veel deelnemers aan de AID is het vinden van een slaapplek tijdens de intro lastig. Daarom wordt het terrein op de campus achter Axis eens per jaar getransformeerd tot een camping. Hier start voor veel studenten het nieuwe avontuur: naast slaapplek markeert de camping de overgang van het ouderlijk huis naar de onafhankelijkheid van het studentenleven. Studentredacteur Youssef el Khattabi nam een kijkje.

Het is donderdagavond. Een grijs wolkendek hangt boven de camping, maar de stemming is allesbehalve somber. Vrijwilligers staan klaar om de aankomende studenten te verwelkomen en al snel vult de camping zich met een mengeling van opwinding en onzekerheid. De studenten, de meesten voor het eerst weg van huis, kijken eerst wat onwennig rond. Sommigen hebben duidelijk al vaker gekampeerd, voor anderen is het nieuw.

De AID-camping achter Axis. Foto Resource

Overal helpen ouders met het opzetten van de tenten. Sommige ouders nemen de leiding en zetten de tent op terwijl hun kinderen toekijken, anderen geven instructies en laten hun kinderen het zware werk doen. Wanneer de tenten staan en de bedden zijn opgemaakt, komt het moment van afscheid. Ouders knuffelen hun kinderen, sommigen met veel emotioneel, anderen met een brede glimlach.

Even aankijken

Tess en Fenne zijn aankomende studenten uit Nijmegen. Tess komt hier om Animal Sciences te studeren. ‘Ik kon kiezen tussen Utrecht en Wageningen, maar de groene omgeving was voor mij de beslissende factor.’  Terwijl Fenne vol enthousiasme vertelt over hoe ze op het laatste moment een kamer heeft weten te bemachtigen, kiest Tess voor een meer bedachtzame aanpak. ‘Ik wil het rustig aan doen’, zegt ze. ‘Eerst maar eens kijken hoe alles bevalt en dan op kamers gaan.’

Niet ver van hen staat Job, een veteraan als het gaat om deze introductiedagen. Als vrijwilliger heeft hij al zes keer eerder geholpen om alles in goede banen te leiden. Met een glimlach zegt hij: ‘Het is niet zo moeilijk. Het grootste werk is om ervoor te zorgen dat alle tenten een plekje krijgen. Maar als dat gelukt is, gaat de rest eigenlijk vanzelf.’ Intussen bereiden de campinggasten zich voor op de bingo van die avond. De opwinding is voelbaar. Het belooft een gezellige avond te worden.

Ontbijt

Vrijdagochtend heerst er een amicale sfeer op de camping. Iedereen is een beetje aan elkaar en het kamperen gewend. Groepjes studenten zitten buiten aan tafel te praten over hun verwachtingen van de AID en het studentenleven. Dan komen de vrijwilligers aanfietsen om het ontbijt te helpen regelen. Dat staat in no time op tafel en de eerste dag van de AID kan beginnen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.