Twee WUR-studenten op World University Games

De schermers vertegenwoordigen Wageningen.
Nederlandse studentensporters zwaaien met de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de World University Games in Chengdu, China Nederlandse atleten tijdens de openingsceremonie. Beeld FISU

Deze week zijn de FISU World University Games in China. In Chengdu strijden 64 Nederlandse studentatleten, van wie twee WUR-studenten, voor het eremetaal. Een van hen is schermer Rafaël Tulen, masterstudent Data Science for Food and Health.

‘Ik ben pas net terug van het WK schermen in Milaan’, vertelt Rafaël Tulen per videoverbinding vanuit China. ‘Dat was afgelopen weekend. Bij thuiskomst moest ik heel snel mijn spullen wassen en mijn tas weer inpakken.’ Maandagochtend kwam hij aan in Chengdu. ‘Ik ben nu dus wel een beetje moe. Er waren ook veel huilende kinderen in het vliegtuig, dat helpt niet mee bij het uitrusten.’

Masterstudent (Data Science for Food and Health) Rafaël Tulen is een van de twee schermers die WUR vertegenwoordigen bij de World University Games in China.

Lang seizoen

Het schermtoernooi begint vandaag en duurt tot en met maandag. Tulen is donderdag aan de beurt, dan staat de discipline ‘degen’ op het programma. Hij neemt het op tegen ongeveer honderd tegenstanders, van wie hij er al veel kent van internationale wedstrijden. ‘Het niveau is hier best hoog.’ Onder de tegenstanders bevinden zich een landgenoot en een mede-WUR-student: de Noorse Arthur Grosse, bachelorstudent Environmental Sciences. Gister hebben de mannen getraind; vandaag staat een rustdag op het programma. Donderdag aan het einde van de dag is bekend wie zich studentenwereldkampioen mag noemen.

In 2019 was Tulen ook al bij de World University Games. Hij werd toen ongeveer 25ste. Over zijn verwachtingen bij dit toernooi is hij wat voorzichtig. ‘Het was een lang seizoen, met acht wereldbekers, een EK en een WK. Dit is een leuk extraatje om het seizoen mee af te sluiten. Ik zie wel hoe ver ik kom.’

Panda’s

Zondag vliegt Tulen weer naar huis. Er is dus nog een beetje tijd over om de toerist uit te hangen. ‘We zitten in een heel groot sportdorp waar veel evenementen zijn, waaronder allerlei spelletjes met virtual reality.’ De regio Chengdu staat daarnaast bekend om zijn pandafokcentrum. Daarvan was Tulen al op de hoogte. ‘Misschien ga ik wel even naar het pandamuseum.’

De wedstrijden van Tulen en Grosse zijn donderdag via deze livestream te volgen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.