WUR spin-off spant zaak aan bij nieuwe octrooirechtbank

‘Octrooirechten zijn cruciaal voor valorisatie van aan Nederlandse universiteiten ontwikkelde kennis.’
Aan de nieuwe octrooirechtbank de taak om te bepalen of Plant-e's octrooi wordt geschonden. Foto Shutterstock Aan de nieuwe octrooirechtbank de taak om te bepalen of Plant-e’s octrooi wordt geschonden. Foto Shutterstock

WUR spin-off Plant-e heeft de twijfelachtige eer de eerste te zijn die een inbreukzaak aanspant bij de Nederlandse vestiging van het Unified Patent Court (UPC), een nieuwe rechtbank voor Europese octrooien. Volgens Plant-e schendt het Spaanse bedrijf Bioo haar octrooirechten in Europa.

Plant-e ontwikkelt producten waarbij levende planten elektriciteit genereren bijvoorbeeld voor verlichting en sensoren. De basis daarvoor werd gelegd bij WUR’s leerstoelgroep Milieutechnologie, die de ontwikkelde Plant Microbial Fuel Cell (P-MFC)-technologie liet patenteren. Toen een aantal onderzoekers Plant-e oprichtte, kocht het bedrijf de rechten om de technologie naar de markt te brengen. Ook vroeg Plant-e met succes het Europese octrooi aan.

Valorisatie

‘Octrooirechten spelen een sleutelrol bij het valoriseren van kennis die aan Nederlandse universiteiten is ontwikkeld. We hebben jarenlang onvermoeibaar gewerkt om deze technologie te ontwikkelen. Ons octrooi beschermt dit werk’, stelt Plant-e grondlegger en CEO Marjolein Helder. ‘We zijn daarom vastbesloten onze rechten te verdedigen en ons te verzetten tegen elke inbreuk op onze octrooirechten. Het respecteren van intellectueel eigendom is cruciaal voor innovatie en vooruitgang.’

Het Unified Patent Court (UPC) is een nieuwe rechtbank voor rechtszaken over octrooien binnen de zeventien aangesloten EU-lidstaten. De Nederlandse afdeling, gevestigd in Den Haag, werd medio mei geopend door minister Adriaansens (Economische Zaken & Klimaat). Sinds 1 juni kunnen er zaken aangebracht worden. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de Plant-e zaak is te verwachten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.