Uniek verloop van stemming natuurherstelwet

Voorstel tot verwerpen haalt het niet.
Foto Resource

Een spannende dag voor de Europese natuurherstelwet. Vandaag was de stemming over dit wetsvoorstel. Jeroen Candel, hoofddocent Bestuurskunde en actief steunbetuiger van de natuurherstelwet, blokte zijn agenda om de stemming in Straatsburg online te volgen.

‘Een historische stemming’, zo vat Candel de stemming samen. ‘En anders verlopen dan de meeste mensen hadden verwacht.’ De stemming ging niet over wijzigingen in het wetsvoorstel zelf, maar over een voorstel om de nieuwe wet volledig te verwerpen. ‘Normaal onderhandelen politieke groepen met de Europese Commissie als ze kritisch zijn over een wetsvoorstel. Het is vrij uniek dat de kritiek uitloopt in een voorstel tot verwerpen.’

Gelijk spel

Dat voorstel heeft het net niet gehaald, met 44 stemmen voor en 44 stemmen tegen. Een mislukte verwerping dus en daardoor ontstond een ander vervolg van de stemming in de Milieucommissie deze ochtend. De leden stemden over compromisvoorstellen op de natuurherstelwet waar al flink over onderhandeld was in de maanden hiervoor. ‘Maar over de meeste compromissen die hieruit voortkwamen, stemde de commissie vandaag ook 44-44, waardoor ze werden verworpen. Wederom uniek.’ Ook opvallend was het grote aantal mensen dat in de zaal aanwezig was. ‘Het geeft aan hoe belangrijk de wet is en hoeveel ervan afhangt’, aldus Candel. Uiteindelijk duurde de stemming zo lang dat deze niet op tijd afgerond kon worden.

Het dossier is nu zo politiek gekaapt dat er niet meer naar wetenschappers wordt geluisterd

Bestuurskundige Jeroen Candel

Candel en collega’s maakten zich de afgelopen maanden grote zorgen over het politieke klimaat rondom de natuurherstelwet. Candel organiseerde vorig jaar zelfs een petitie die hij aanbood aan het Nederlandse parlement. Deze week steunde hij, evenals ruim drieduizend Europese wetenschappers, een open brief waarin veel gebruikte argumenten over het risico voor de voedselvoorziening of belemmering voor de economie, worden ontkracht.

Slap compromis

Als politiek wetenschapper kijkt Candel er ook met fascinatie naar. ‘Het dossier is nu zo politiek gekaapt dat er niet meer naar wetenschappers wordt geluisterd. Dat politici vanuit rechtse groepen zo actief desinformatie verspreiden, dat is een bijna Trumpistische vorm van politiek bedrijven in het Europees Parlement’, reageert hij.

Vooralsnog is het afwachten tot het vervolg van de stemming op 27 juni in de Milieucommissie. In juli zou het voorstel langs het volledige Europarlement moeten gaan en daarna dienen het Parlement en de lidstaten nog tot een compromis te komen. Candel heeft er een dubbel gevoel over. ‘Ik ben blij dat de wet niet is weggestemd, maar ik vrees ook dat het nu uitloopt op een slap compromis waarbij de biodiversiteit niet gebaat is.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.