[De Stelling] ‘Te veel kennis zit creativiteit in de weg’

Promovendi lichten de meest prikkelende stelling toe. Dit keer is dat Tom Theeuwen.

Promovendi lichten de meest prikkelende stelling uit hun proefschrift toe. Deze keer is dat Tom Theeuwen die op 24 februari promoveerde bij Plant Sciences. Hij onderzocht de cyto-nucleaire interacties in Arabidopsis thaliana (zandraket) om fotosynthese te verbeteren.

‘Wijsheid wordt vaak gezien als iets wat komt met de jaren, met het vergaren van kennis en ervaring. Een wijs iemand stellen wij ons voor als een gevestigd hoogleraar wiens meningen en conclusies vanzelfsprekend als waar worden gezien.

Ik denk dat de ‘dat wist ik al’-houding van gevestigde wetenschappers het buiten de lijnen kunnen denken in de kiem smoort, terwijl zowel zijzelf als anderen dat graag willen kunnen doen. Het belemmert de bereidheid om verbanden te onderzoeken of hypothesen te toetsen.

Toen ik met mijn promotieonderzoek naar fotosynthese startte, wist ik heel weinig van het onderwerp af. Als ik mijn vindingen dan met collega’s besprak, kreeg ik vaak te horen: ‘we hebben al veel kennis op dit gebied, jouw voorgestelde uitleg kan niet werken’. Als beginnend wetenschapper had ik misschien niet veel ‘wijsheid’, maar wel de ambitie en nieuwsgierigheid om mijn observaties verder te toetsen. Mijn onderzoek staafde sommige hypothesen die mijn meer ervaren collega’s eerder verworpen hadden. Ik denk dat een echt wijs persoon altijd bereid is creatief te denken en de moed heeft om feiten te onderzoeken die op het eerste gezicht niet direct logisch lijken.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.