Willen we insecten op het menu?

Bugs&Bites -bijeenkomst inventariseerde de meningen.
Brownie gemaakt met 30 procent krekelmeel. Foto Sarah Maria Scheid

Tekst Sarah-Maria Scheid

‘Wie van jullie zou wel insecten willen eten?’ Bijna iedereen in de zaal steekt zijn hand op. ‘En wie denkt dat insecten in de toekomst onderdeel zullen zijn van ons menu?’ Dat denken duidelijk minder mensen in het publiek. Resource-studentredacteur Sarah Maria Scheid is aangeschoven bij het debat Bugs&Bites dat begin mei plaatsvond op de campus.

Dat debat, met gasten uit de hoek van politiek, ethiek en economie, gaat over de haalbaarheid van insecten als onderdeel van ons dagelijks menu. Organisatoren zijn StartHub Wageningen en studentenvereniging voor duurzaam ondernemen Enactus Wageningen.

‘Iedereen heeft op enig moment wel eens insecten gegeten,’ zegt gespreksleider Jan Hollerbach, ‘want het schild van een bepaalde kever wordt al jaren gebruikt als rode kleurstof in voedsel.’ Hij legt het publiek een dilemma voor: ‘Als je moest kiezen tussen een hamburger en een insectenburger, welke zou je dan kiezen vanuit een ethisch standpunt?’ Het merendeel van de aanwezigen kiest voor de insectenburger. Arnold van Huis, een tropisch entomoloog die onderzoek doet naar insecten als voedsel voor mens en dier: ‘Insecten vormen een waardevol alternatief voor vleesproducten omdat ze een gelijkwaardige hoeveelheid eiwit bevatten, maar minder ruimte nodig hebben en een lagere uitstoot produceren.’

Levende wezens

Anderen waren van mening dat het eten van insecten net zo slecht is als het eten van vlees. Martijn van Loon, filosoof met een specialisme in ethische aspecten van de insectenindustrie: ‘Insecten zijn levende wezens die worden gedood voor menselijk gebruik. Het aantal insecten dat gedood wordt om vlees te vervangen, is duizenden malen groter dan het aantal vleesdieren.’ De deelnemers zijn het erover eens dat insecten als voedselbron weliswaar duurzamer zijn, maar dat het nog wel enkele jaren zal duren om smakelijke producten te ontwikkelen die door de consument omarmd zullen worden.

Na het debat wilde bijna iedereen, en ik ook, de insectenbrownies met 30 procent krekelmeel proeven. Ze waren heerlijk; ze smaakten precies zoals ‘gewone’ chocoladebrownies. Het insectenmeel is niet te proeven of te zien. Niet iedereen wilde de cakejes proeven. Sommigen vonden het een vies en onsmakelijk idee. Insecten behoren van oudsher natuurlijk niet tot het westerse voedingspatroon, maar ik denk dat het een klimaatvriendelijk alternatief is voor vlees en de producten waarin insecten zijn, smaken heerlijk.

StartHub organiseert vaker evenementen over onderwerpen binnen de wetenschap of het ondernemerschap. Op 25 mei vindt het volgende evenement plaats getiteld ‘Not a regular cup of coffee’, over koffieconsumptie. (19:00 – 21:00 uur, Plus Ultra II).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.