Schurft leeft

Optimisme over verloop epidemie toch niet helemaal terecht, volgens Wageningse studentenhuisarts.
Een 3D-gerenderd, medisch accuraat beeld van een schurftmijt op menselijk huid. Een 3D-gerenderd, medisch accuraat beeld van een schurftmijt op menselijk huid. Foto Shutterstock

Aan het begin van dit collegejaar schreef Resource-columnist Sjoukje Osinga over haar drie studerende zoons met schurft (scabiës). De infectieziekte komt in het hele land steeds vaker voor, vooral onder studenten. Hoe staat het ermee in Wageningen?

Schurft veroorzaakt enorme jeuk. Die wordt veroorzaakt door schurftmijten die gangetjes in de huid graven en daar eitjes leggen. Na een paar dagen komen de eitjes uit en kruipen de nieuwe mijten verder om elders op het lichaam vrolijk nieuwe gangetjes te graven en daar eitjes te leggen. Door huid-op-huidcontact of via besmette stoffen kunnen de mijten van de ene persoon aan de andere worden doorgeven.

Niet onder controle

Vooral in studentenhuizen, waar jonge mensen vaak dicht op elkaar leven en gezamenlijke ruimtes delen, houdt de mijt flink huis. Suzanne van Dinther, huisarts bij het Student Medical Center Wageningen: ‘We dachten in april van dit jaar dat de epidemie wat was gaan liggen, maar helaas is dat toch niet helemaal waar.’

Op het piekmoment had het Student Medical Center dagelijks contact met zo’n tien studenten die last hebben van schurft, nu zijn er dat nog vier tot zes per dag. Van Dinther: ‘We krijgen het nog niet onder controle.’

De regionale GGD heeft begin dit kalenderjaar via social media informatiefolders verspreid gericht op studenten. Het team infectieziektebestrijding van GGD Gelderland-Midden laat weten dat ‘studenten de route voor diagnose en behandeling goed weten te vinden’, maar dat een goede behandeling, inclusief was- en luchtinstructies en contactonderzoek, belangrijk blijft.

Grof geschut

De mijt moet met grof geschut worden behandeld, want zelfs als er maar één beestje achterblijft, kan deze een nieuwe uitbraak veroorzaken. Vanwege dit aanhoudende karakter is recentelijk het beleid rondom schurftbehandelingen aangepast, aldus Van Dinther. ‘Voorheen behandelden we elke patiënt twee keer en alle huisgenoten preventief één keer, maar inmiddels behandelen we iedereen twee keer. Daarnaast zijn wij overgestapt naar het voorschrijven van pillen in plaats van crème. We weten namelijk dat de naleving van dat type behandeling hoger is. In de praktijk blijkt het toch lastig om de behandeling met crème goed genoeg uit te voeren.’ De effecten van dit nieuwe behandelprotocol zijn nog niet merkbaar in de cijfers.

Zelf smeren

De schurftmedicatie in pilvorm is enkel verkrijgbaar via de huisarts. Elke patiënt die wordt verdacht van schurft, krijgt een pillenkuur voorgeschreven. Eventuele huisgenoten moeten vervolgens zelf hun eigen huisarts benaderen voor een preventieve kuur.

Schurftcrème is wel te koop bij een drogist. Van Dinther: ‘We hebben daardoor geen zich op hoeveel studenten zelf smeren. We weten dus niet hoeveel studenten zichzelf effectief met crème behandelen. Soms krijgen we patiënten aan de telefoon die zichzelf hebben behandeld met bij de drogist gekochte crème, maar die toch klachten blijven houden.’

Voor sommige studenten is het bijna een obsessie; die durven nergens meer heen

Sinds november 2022 wordt de behandeling met schurftpillen vergoed via het basispakket. Van Dinther: ‘Hierdoor is het toegankelijker om het hele huis adequaat te behandelen. Ik heb wel het idee dat studenten inderdaad met hun hele huis preventief twee keer behandelen, want ze zijn als de dood dat het niet weggaat.’

Laagdrempelig

Vanaf september neemt het op de campus gevestigde Vaccinatiecentrum de schurftbehandeling over van het Student Medical Center. Het idee daarachter is dat studenten daar makkelijker binnenlopen met vragen over scabiës. Van Dinther: ‘Je kunt het zien als een soort inloopspreekuur waarbij een verpleegkundige de studenten te woord staat en naar bultjes of plekjes kan kijken. We hopen dat we op die manier schurft nog beter kunnen aanpakken. Voor sommige studenten is het bijna een obsessie. Die durven nergens meer heen, willen alleen nog maar op houten stoelen zitten en voelen zich echt vies.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.