NWO-beurs voor gevluchte wetenschappers

Twee van de elf krijgen een beurs om onderzoek te doen bij WUR.
Campus, generiek beeld Met de Hestia-beurs kunnen twee vluchtelingen hun wetenschappelijke loopbaan voortzetten op de WUR-campus. Foto Shutterstock

Elf vluchtelingen kunnen hun wetenschappelijke carrière in Nederland voortzetten dankzij een aanstelling die gefinancierd wordt vanuit het NWO-programma ‘Hestia – Impuls voor Vluchtelingen in de wetenschap.’ Twee van hen krijgen een (tijdelijke) aanstelling bij WUR.

Voor gevluchte wetenschappers is het door taalproblemen of cultuurverschillen niet makkelijk om de draad weer op te pakken. Daardoor dreigt hun talent verloren te gaan en dat zou zonde zijn, is de gedachte achter het beurzenprogramma. Een Hestia-beurs financiert een voltijdsaanstelling voor maximaal anderhalf jaar of een deeltijdsaanstelling voor twee jaar.

Onderzoeksterreinen

In tegenstelling tot vorige Hestia-rondes maakt NWO de namen van de kandidaten niet bekend, maar alleen wat hun onderzoek behelst. Bij de ene Wageningse kandidaat gaat dat om een onderzoek naar luminescentiedatering van aardwerken zoals dijken en wallen uit de Romeinse tijd onder leiding van Jakob Wallinga, hoogleraar Bodemgeografie en Landschap. De ander buigt zich bij Paul van den Brink, hoogleraar Chemische Stress Ecologie, over de effecten van antidepressiva en antipsychotica op aquatische algenpopulaties.

NWO heeft het Hestia-programma in 2018 opgezet in samenwerking met wetenschapsgenootschap KNAW, de Jonge Akademie en de stichting voor vluchtelingstudenten UAF. Het is de vierde keer dat de Hestia-beurzen zijn verdeeld. Voor deze ronde is iets minder dan 1,4 miljoen euro beschikbaar. In totaal waren er negentien kandidaten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.