Dansen op de markt: #strafbaarinIran

Let’s Talk About Yes organiseert een dans-actie vanwege mensenrechten in Iran.
'Stop the killing in Iran' Foto Shutterstock

Op initiatief van de Wageningse actiegroep Let’s Talk About Yes (LTAY) wordt komende zaterdag gedanst op de Markt, om aandacht te vestigen op de mensenrechtensituatie in Iran. De LTAY’ers nodigen studenten en WUR-medewerkers uit om mee te dansen en een petitie te ondertekenen van Amnesty International.

LTAY’s dansactie is een lokale invulling van een bredere Amnesty-campagne rondom de Iraanse mensenrechten. Dansen lijkt misschien een rare vorm van actievoeren. ‘Maar niet als je bedenkt dat een dansje op straat je in Iran in levensgrote problemen kan brengen’, aldus LTAY’er Eveline Nales. Op social media wordt dat benadrukt met de hashtag #strafbaarinIran.

De actie volgt op de golf van afschuw en protesten die over de wereld (en de campus) trokken na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die overleed na een hardhandige arrestatie c.q. mishandeling door de Iraanse moraalpolitie: ze zou haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen – haar haar was zichtbaar. Toen dat nieuws naar buiten kwam, knipten wereldwijd talloze bekende en onbekende vrouwen demonstratief een haarlok af, als steunbetuiging aan de onderdrukte Iraanse vrouwen.

Doodvonnissen

Die ophef is wat geluwd, maar de Iraanse mensenrechtensituatie is nog altijd afschuwelijk, aldus Amnesty. Talloze Iraanse demonstranten worden gearresteerd en gemarteld; tegen tientallen is de doodstraf geëist en een aantal doodvonnissen is zelfs al ten uitvoer gebracht. Door zaterdag tussen 13 en 15 uur op de Markt te dansen, vraagt Let’s Talk About Yes aandacht voor een petitie van Amnesty die de rechterlijke macht in Iran oproept om de demonstranten niet te executeren, maar vrij te laten.

Let’s Talk About Yes is nauw gelieerd aan Amnesty. De mensenrechtenorganisatie zette het onderwerp seks-met-consent op de maatschappelijke en universitaire agenda na schokkende uitkomsten van een groot onderzoek onder studenten over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Inmiddels is LTAY onderdeel van Amnesty’s Gender and human rights network, aldus Nales.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.