Nieuw: inloopspreekuur sociale veiligheid

Sinds kort is er elke dinsdag een spreekuur sociale veiligheid in Forum.
Foto Shutterstock

Tijdens het spreekuur kunnen studenten, PhD-studenten en medewerkers laagdrempelig in gesprek over ongewenst gedrag en sociale veiligheid. ‘Iedereen met vragen en zorgen is welkom’, zegt projectmanager sociale veiligheid Joyce van der Velde.

Het spreekuur is onderdeel van een breder initiatief om het werk- en studieklimaat veiliger te maken, vertelt Van der Velde. ‘Sinds november hebben we een contactpunt waar je naar kunt bellen of mailen. Ook is er een online formulier voor anonieme meldingen. Sinds deze maand is er het inloopspreekuur.’ Studenten en medewerkers die zich bij het contactpunt of het spreekuur melden, kunnen worden doorverwezen naar de persoon bij wie ze het beste kunnen aankloppen met hun klacht, zoals de ombudspersoon, een vertrouwenspersoon of de studentpsycholoog. Van der Velde: ‘Bij wie je moet zijn, hangt af van wat er aan de hand is. Maar er zijn ook veel mensen die niet doorverwezen hoeven te worden en gewoon advies komen vragen of even willen sparren. Zowel studenten als medewerkers zoeken contact.’

Het spreekuur vindt plaats in lokaal 030 in Forum. ‘In het zelfde lokaal waar studentpsychologen hun spreekuur houden. Een beetje achteraf, zodat je niet bang hoeft te zijn dat mensen je naar binnen zien lopen.’ Het contactpunt en het spreekuur moeten het melden en bespreken van sociale veiligheidskwesties laagdrempeliger maken. ‘We bieden verschillende mogelijkheden aan en kijken waar mensen behoefte aan hebben. We willen dat mensen contact met ons opnemen op de manier die voor henzelf het veiligst voelt. De mensen die langskwamen bij de eerste spreekuren, zeiden dat dat voor hen beter voelde dan bellen of mailen. Er is dus behoefte aan.’

Gedragscode

Bezoekers van het spreekuur zijn vaak op zoek naar ‘normering’, zegt Van der Velde. ‘Je maakt iets mee en denkt: wat is hier aan de hand? Wat moet ik hiermee? Moet ik mij aanpassen aan een ander, of juist andersom? Daar praten we dan over.’ Ook bij het contactpunt, dat dus al langer in de lucht is, komen meldingen en adviesvragen binnen. ‘Bijvoorbeeld van mensen die lastig worden gevallen op de campus. Dat gaat van dat je ’s avonds op de campus achtervolgd wordt tot bijvoorbeeld nafluiten. Ook pesten komt vaak voor, en als het gemeld wordt kunnen we er iets aan doen.’

Zowel het contactpunt als het spreekuur zijn onderdelen van Oog voor elkaar, een plan om de sociale veiligheid op de universiteit te verbeteren. Vanuit dat plan wordt ook gewerkt aan een gedragscode sociale veiligheid. ‘Normen veranderen’, zegt Van der Velde. ‘Wat vroeger normaal was is nu niet meer normaal. Met de nieuwe gedragscode proberen we iedereen op de universiteit handvaten te geven voor wat “normaal” gedrag is en waar de grenzen ongeveer liggen.’ Tegelijkertijd ziet ze dat mensen vaak anders denken over grenzen. ‘Wat voor de één een grapje is, is voor de ander kwetsend. Daar moeten we het met elkaar over hebben, hoe moeilijk die gesprekken ook zijn. Door grenzen bespreekbaar te maken, voorkom je dat grenzen worden overschreden.’

Het spreekuur is elke dinsdag in lokaal 030 in Forum van 12:45 tot 14:15 uur.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.