WUR-promovendus wordt Face of Science

Via KNAW-initiatief geeft Anouk Mesch inkijkje in haar dagelijks leven als jonge wetenschapper.
Als ‘gezicht’ zal Mesch regelmatig bloggen, vloggen en presentaties geven. Foto uit privé-archief.

De KNAW selecteerde twaalf talentvolle promovendi om als Faces of Science verslag te doen van hun dagelijks werk en leven. Een van hen is WUR-promovendus Anouk Mesch.

Via de Faces of Science gaat Mesch delen wat ze zoal meemaakt als jonge wetenschapper. Daar kijkt ze naar uit, vertelt ze. ‘Normaal gesproken publiceer je pas als een onderzoek is afgerond, en deel je tussentijds eigenlijk alleen dingen met directe collega’s of vakgenoten. Als Face of Science krijg je de kans op een laagdrempelige manier te communiceren, voor een breder publiek.’

Wetenschapscommunicatie

Met de Faces of Science mikt de KNAW (de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) vooral op studiekiezende vwo-leerlingen en studenten die voor de keuze staan of ze verder willen in de wetenschap. Het idee is dat de ‘gezichten’ via bijvoorbeeld presentaties en blogs en vlogs op facesofscience.nl een inkijkje geven in hun dagelijks leven. Ter ondersteuning krijgen ze workshops en trainingen in verschillende vormen van wetenschapscommunicatie.

Mesch zal veel delen over ‘haar’ project SWITCH, waaraan ze meewerkt vanuit ­de leerstoelgroepen Onderwijs- en Leerwetenschappen, Consumptie en gezonde leefstijl. Het is een interdisciplinair project rond het stimuleren van gezonde en duurzame eetgewoonten onder middelbare scholieren. Communicatie speelt er een belangrijke rol bij. ‘Het project kent veel verschillende belanghebbenden: van de overheid tot middelbare scholen en commerciële bedrijven zoals cateraars’, verduidelijkt Mesch.

Voorgangers

Het is de tiende keer dat de KNAW zo’n groep ‘gezichten’ aanwijst. Eerdere Wageningse Faces of Science zijn microbiologen Wen Ying Wu en Nico Claassens, sociaal-ecoloog/wiskundige Koen de Koning, bewegingswetenschapper Monique Simons (destijds VU, nu universitair docent bij WUR) en communicatiewetenschapper Sanne Kruikemeier (destijds UvA, nu hoogleraar bij WUR).

Dat Mesch zich nu in dit rijtje mag voegen, is voor een belangrijk deel te danken aan de lobby van postdoc en mede-SWITCH’er Sanne Raghoebar. ‘Ze heeft veel affiniteit met wetenschapscommunicatie en vond dit echt wat voor mij, mede omdat communicatie zo’n belangrijke component is van SWITCH’, aldus Mesch. Zodra haar eerste uiting als Face of Science online staat, geeft Resource een seintje.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.