[De Stelling] ‘Geboortebeperking is de meest effectieve strategie om de planetaire grenzen te respecteren’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Loekie Schreefel.

Voor promovendi zijn stellingen bij het proefschrift een gelegenheid om hun persoonlijke en professionele overtuigingen voor het voetlicht van wetenschap en maatschappij te brengen. In deze rubriek lichten zij hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Loekie Schreefel, die op 7 maart promoveerde bij Farming Systems Ecology.

‘Mijn thesis gaat over regeneratieve landbouw, een vorm van duurzame landbouw waarbij je de bodem als basis neemt. Ik ben dus vooral bezig geweest met voedselproductie, niet consumptie. Maar ook aan die kant gaat veel mis: in sommige delen van de wereld hebben we te maken met overconsumptie terwijl we in andere delen te maken hebben met ondervoeding. Daarnaast gooien we veel voedsel weg. We moeten duurzamer produceren en duurzamer consumeren, maar de tijd dringt. Het is de vraag of we de wereldbevolking kunnen voeden in 2100, als we met 10 miljard mensen zijn. En blijven we daarmee binnen de planetaire grenzen?

Misschien zijn we gewoon met te veel. Geboortebeperking is een manier om de bevolkingsgroei af te remmen en daarmee consumptie te verminderen. Deze stelling is vooral provocatief bedoeld natuurlijk. Het is een complex onderwerp. Geboortebeperking kan heel effectief zijn voor het milieu maar heeft grote socio-economische gevolgen. Ik ben geen sociale wetenschapper en durf niet te zeggen wat de beste oplossing zou zijn. Je kunt denken aan anticonceptie gratis maken en investeren in educatie over kinderen krijgen. Logischerwijs begint dat bij de welvarendste 1 procent van de wereld, die zijn namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 20 procent van de wereldwijde uitstoot. De realiteit is dat we al meerdere planetaire grenzen hebben overschreden en dat de meeste landen zich niet houden aan de afspraken die zijn gemaakt in bijvoorbeeld het Parijse klimaatakkoord. Het inperken van de populatie is een controversiële maar effectieve aanvulling op andere maatregelen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.