6 tips voor een duurzame lente-outfit

Wil je toch kleding kopen, koop dan tweedehands.

De lente staat voor de deur, tijd om de kast uit te spitten en je dikke truien in te wisselen voor wat luchtiger kleding. Kan dat ook op een verantwoorde manier? Hoe maak je jouw kledingkast duurzaam? Resource vroeg het Dieuwertje de Wagenaar, die als onderzoeker werkt voor het Circular Fashion Lab.

Wat heb je nodig?

Hier is de grootste slag te slaan’, aldus De Wagenaar. ‘Vraag voordat je iets nieuws gaat kopen aan jezelf: Waarom wil ik dit? Wat zit er achter? Kan ik die behoefte op een andere manier bevredigen?’ Uit onderzoek van het Circular Fashion Lab blijkt dat mensen gemiddeld 132 kledingstukken in de kast hebben liggen, waarvan maar liefst een kwart niet gedragen wordt. ‘Hoe is dat bij jou? Bedenk voor je iets koopt: Heb ik het nodig? Hoe vaak ga ik het dragen? Past het ook in de toekomst bij mij?’

Koop niks

Een inkoppertje natuurlijk: niks kopen is het allerduurzaamst. Toch behoefte aan iets nieuws? Ruil je ongebruikte items bij een kledingruil. De Superette en Thuis Wageningen hebben een permanente wisselboetiek. Kleding is ook te lenen bij een kledingbibliotheek. Voor een klein bedrag heb je tijdelijk iets nieuws in huis. Hier in de buurt kan dat bijvoorbeeld in Arnhem en Amersfoort of online bij Lena Library. Zo kan je toch elke maand een nieuwe broek dragen of shinen op die bruiloft zonder een nieuwe jurk te hoeven kopen. Ook duurzaam voor je portemonnee.

Repareer

Gat in je trui? Repareer het! ‘De meeste mensen weten niet hoe ze kapotte kleding moeten repareren, maar vinden de kledingmaker te duur,’ zegt De Wagenaar. ‘Daar valt veel winst te halen. Ik vind eigenlijk dat iedereen op school zou moeten leren hoe je kleding herstelt.’ Een makkelijke manier om bij te leren, is je kledingstuk meenemen naar een Repair Café.

Tweedehands is duurzaam als je het koopt in plaats van iets nieuws

In Wageningen zijn twee locaties, die twee keer per maand open zijn. Hier kan je meekijken hoe je kleding gemaakt wordt en leer je dus gratis bij. ‘Als je het niet zelf wilt doen, kan je naar de kleermaker. Dan betaal je inderdaad arbeidskosten. Maar iets nieuws kopen in plaats van het repareren, alleen maar omdat het goedkoper is, daar moeten we vanaf. Daar moeten we anders naar leren kijken.’

Shop tweedehands

Wil je toch kleding kopen, koop dan tweedehands. In Wageningen shop je goed bij Emmaus, 2nd Heaven, ’t Herenzaakje of bij Lauras70slife voor een funky outfit. Online kan natuurlijk ook: lokaal bij Second Hand Clothing Wageningen op Facebook, of via Vinted. Dan wordt je kleding wel verstuurd (soms van ver), maar de productie en het verven van textiel zijn vele malen vervuilender dan het transport. Ook hier pleit De Wagenaar voor reflectie: ‘Tweedehands is duurzaam als je het koopt in plaats van iets nieuws, niet als extra aanvulling op een al volle kledingkast. En kijk naar de kwaliteit van het item. Als het twee euro kost op Vinted, zal het waarschijnlijk niet lang meegaan.’

Kies je materiaal

Ga je voor nieuw, dan zijn er een paar punten waar je op kan letten. De Wagenaar: ‘Synthetische stoffen komen uit de fossiele industrie en leveren microplastic op, in de lucht, in water en in andere afvalstromen. Synthetische materialen zijn voor sommige kledingstukken heel handig, zoals outdoor, regenjassen en sportkleding. Daar zijn ook nog geen goede alternatieven voor. Dus op sommige momenten denk ik: het is geoorloofd.’
Let ook op de samenstelling van de stof. ‘Als er meerdere vezels in een stof zitten, zogenaamde textielblends, dan is het haast onmogelijk om te recyclen. In spijkerbroeken zit bijvoorbeeld vaak polyester verwerkt om de stof sterker te maken, of er zit elastan in de stof voor stretch.’ Katoen kan goed worden hergebruikt, maar niet als er contaminatie is met een andere stof. Op dit moment wordt minder dan 1 procent van onze kleding gerecycled tot nieuwe kleding.

Check het merk

Hoe duurzaam is jouw favoriete merk? En hoe zit het met de arbeidsomstandigheden in de fabrieken? Doe de check op de website van Fair Wear of Good on You. Zij gebruiken niet alleen de gegevens die merken zelf aanleveren, maar ook rapporten van derden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de claims die bedrijven zelf maken, bedroevend vaak onjuist zijn. Uit een rapport van Changing Markets Foundation blijkt dat 59 procent van de beweringen zoals ‘duurzaam’, ‘eco’ en ‘recyclable’ niet kloppen. De Wagenaar raadt dan ook aan om altijd te dubbelchecken. ‘Je kan er niet vanuit gaan dat wat op het label staat, klopt. Het greenwashing-effect is gigantisch.’ Een voorbeeld: polyester kleding gemaakt van petflessen, dat klinkt duurzaam. Maar petflessen kunnen prima gerecycled worden tot nieuwe petflessen, terwijl kleding die daarvan gemaakt wordt niet te recyclen is.
Deprimerend? ‘Je kan het niet 100 procent goed doen. Maar bedenk: we hoeven niet allemaal perfect te zijn. Kleine acties helpen echt.’

Wil je meer weten over duurzame mode? Het Circular Fashion Lab heeft een gratis toegankelijke MOOC over onder meer kledingrecycling, biobased materials en het versnellen van de transitie naar duurzame mode.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.