Dies 2023 ‘Hunkeren naar de tijd dat de zee nog schoon was’

Studentredacteur Felix Landsman recenseert voor Resource het verjaardagsfeest van de universiteit.
Dies 2023. Foto Resource.

Tekst Felix Landsman

De Dies Natalis 2023: ‘Blue Transitions, Shaping Sustainable Marine Futures’. Bovenop het feit dat WUR al 18 jaar de prijs mag ontvangen voor het beste onderwijs, verdienen ze nu ook een oorkonde voor de meeste hippe buzz-termen in een slogan.

Toen het cortège, een groep van zo’n 80 in toga uitgedoste professoren, binnenkwam, werd direct duidelijk in wier handen de ‘sustainable marine futures’ liggen: het aantal vrouwen in de groep was op twee handen te tellen, het aantal professoren van kleur op één.

Hoofdspreker van de middag was de Zweedse sustainability-ecoloog Beatrice Crona. Haar oeuvre als onderzoeker is verre van middelmatig, maar toch liet ze in haar zwarte generaalsjas nogmaals zien naar wiens wil het grote blauw zich moet voegen. De ‘ocean space’ moet ontwikkeld worden, de zee is ons ‘natural capital’ en net als duik-toerisme of hotelbouw is de ‘biosphere’ ook gewoon maar een sector.

De ‘biosphere’ ook gewoon maar een sector

Het wetenschappelijke deel werd na een half uur onderbroken voor de highlight van de middag, het a capellakoor Vocal Group Twelve. Deze zeven Wageningse sirenen (m/v) hadden wat mij betreft de hele soundtrack van Avatar 2: The way of water mogen opnemen. Met de prachtige oceaanbeelden op de achtergrond creëerden ze een stemming die door de wetenschappelijke bijdragen niet overtroffen kon worden. Dreigend de show van de wetenschap af te pakken, werden ze na de na een oorverdovend applaus met een kort bedankje de zaal uit gebonjourd.

Na het muzikale intermezzo werden eindelijk de broodnodige diversity-punten gescoord met twee inspirerende ‘young scientists’. Als rector Arthur Mol de term ‘jong’ gebruikt is dit natuurlijk relatief, beide onderzoekers hadden bijna mijn ouders kunnen zijn. De inspirerende woorden van de Oekraïense Maryna Strokal en de bijna dichterlijke toon van de Keniaan Joshua Wambugu, deden het publiek hunkeren naar de tijden dat de zeeën nog schoon waren. Het gevoel bekroop de zaal dat zolang deze jonge helden aan het front staan van de Blue Transitions, het best nog eens goed zou kunnen komen met het Shapen van de Sustainable Marine Futures.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.