AcademieKus voor artikel dat academische intimidatie aan de kaak stelt

Prijs voor artikel over de verwoestende mechanismen achter machtsmisbruik aan universiteiten.
traffic sign intimidation ‘Er ligt een stevige klus om de ongecontroleerde machtsverschillen op universiteiten weg te werken’, aldus het artikel. Foto Shutterstock

De Algemene onderwijsbond heeft de de jaarlijkse AcademieKus toegekend aan de Groningse bedrijfskundige Susanne Täuber, voor een indringend artikel in de Groene Amsterdammer over intimidatie en machtsmisbruik aan universiteiten.

Samen met een aantal collega’s beschrijft Täuber daarin hoe universitair beleid rond sociale veiligheid averechts kan uitpakken en juist tot méér misstanden leidt. Ook zet het artikel met beklemmende praktijkvoorbeelden haarfijn uiteen hoe de vele academische flexcontracten machtsongelijkheid en machtsmisbruik in de hand werken. De intimidaties en de institutionele gaslighting die er vaak op volgen (de vakterm voor de vorm van misbruik waarbij iemands ervaren werkelijkheid stelselmatig wordt ontkend of niet serieus genomen, red.) zijn een groot risico voor de academische vrijheid, waarschuwen de schrijvers.

De AcademieKus (of formeel: AOb-prijs) wordt sinds 2017 jaarlijks op Valentijnsdag uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere wijze inzet voor de wetenschap. (Bron: Hoger Onderwijs Persbureau)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.