Column Sjoukje Osinga: Schijnveiligheid

Dievenbendes kunnen ongehinderd hun gang gaan, want er is daar immers geen mens.

Mijn e-bike is gestolen op station Ede-Wageningen. Verdorie! Ik had hem vorig jaar met Optare aangeschaft van mijn verlofuren. Hij stond in de bewaakte noordelijke NS-stalling, op zondagmiddag. Die stalling schept vertrouwen. Je moet met je NS-kaart door een elektronisch poortje naar binnen. En er hangen bordjes: ‘Voor de veiligheid van uzelf en van uw fiets wordt deze stalling 24 uur bewaakt met videocamera’s.’

Inmiddels weet ik wat dat inhoudt. Dat betekent dat er weliswaar camera’s hangen, maar dat niemand daarnaar kijkt. Sterker nog, dat niemand die beelden zelfs mág bekijken, behalve de politie. En dat doet de politie niet. Die zes uur camerabeelden, ‘je denkt toch niet dat wij daar de mankracht voor hebben? Wij moeten prioriteiten stellen’. En bij de NS kom je niet veel verder dan het callcenter, dat het ook niet weet.

Kortom, dit is lucratieve handel voor fietsendieven. Goedgelovige reizigers zoals ik stallen hun dure fietsen daar in de veronderstelling dat ze veilig staan. Vervolgens kunnen dievenbendes ongehinderd hun gang gaan, want er is daar immers geen mens.

Het ergste is dat ik me nu zo’n onnozelaar voel omdat ik dacht dat die stalling betrouwbaar was

Ze kunnen binnen de veilige muren van de stalling de ene prijsfiets na de andere met een betonschaar of slijptol losmaken en in hun busje laden en geen haan die ernaar kraait.

Had ik nu maar wat vaker op social media gekeken. Want daar staat het vol met soortgelijke ervaringen, allemaal bij station Ede-Wageningen. De Gelderlander heeft er al een artikel aan gewijd, met een filmpje van een vrouw die exact hetzelfde is overkomen. Ook de fietsenmaker in Wageningen bij wie ik mijn fiets heb gekocht, ontsteekt in woede als ik daar kom met mijn verhaal, want ik ben ‘al de derde deze week’, en het is pas woensdag.

Het ergste is niet dat ik mijn fiets kwijt ben, of dat het zo’n gedoe is. Het ergste is dat ik me nu zo’n onnozelaar voel omdat ik werkelijk dacht dat die stalling betrouwbaar was. Dit gevoel brengt het slechtste in me boven. Ik wil nu op Ede-Wageningen gaan posten en de dieven op hun bek slaan. ‘Doe maar niet,’ zegt de politie, ‘want dan ben je strafbaar.’

Sjoukje Osinga (55) is universitair docent bij Information Technology. Ze zingt alt in het Wageningse kamerkoor Musica Vocale, heeft drie studerende zoons en kijkt graag met haar man vogels in de Binnenveldse Hooilanden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.