WUR’ers winnen Wageningse sportverkiezingen

Mireille Baart is sportvrouw van het jaar; Argo heeft de beste sportploeg.
De Lichte Dubbel-2 van Argo (Alisha Teerink en Irene Slits) is sportploeg van het jaar. Foto Patricia Brouwer

Voor het eerst in jaren zijn de Wageningse sportverkiezingen weer gehouden. Na twee jaar zonder verkiezingen vanwege corona, werden op maandag 30 januari de beste Wageningse sporters van 2022 in het zonnetje gezet.

Er werden prijzen uitgereikt in negen categorieën. WUR-alumnus en wielrenner Annemiek van Vleuten werd Wageningse Topsporter van het Jaar. Baanwielrenner en WUR-student Steffie van der Peet was genomineerd in dezelfde categorie.

Mireille Baart in actie in Zwitserland. Foto: Zermatt Marathon.

Beste vrouw

Atlete Mireille Baart (onderzoeker bij de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid) ging ervandoor met de titel Sportvrouw van het Jaar. In 2017 won ze die prijs ook al eens, toen ze Nederlands kampioen was op de marathon. ‘Het is een eer en ik ben dankbaar dat ik de waardering krijg vanuit Pallas’67 en de Sportraad.’

Sinds de tweede helft van 2021 nam Baart deel aan 37 wedstrijden; 34 keer ging ze er met de winst vandoor. Ze won onder meer een marathon op Terschelling; werd vierde bij een marathon met een kleine tweeduizend hoogtemeters in Zwitserland; en werd eerste in de categorie vrouwen boven de 40 bij de marathon in Eindhoven met een tijd van twee uur en 48 minuten.

Baart’s onderzoek aan WUR is sport-gerelateerd. ‘Bij de Eat2Run-studie kijken we onder meer naar de link tussen voeding en peesblessures en de link tussen voeding en buikklachten tijdens inspanning.’

Beste ploeg

De Lichte Dubbel-2 van Argo werd uitgeroepen tot Beste Sportploeg. Voor roeiers Alisha Teerink (masterstudent Health & Nutrition) en Irene Slits (alumnus Biotechnology) was 2022 dan ook een goed jaar. Teerink: ‘Bijna alle wedstrijden we aan meededen op nationaal niveau hebben we gewonnen. In september namen we deel aan EUC in Istanbul – de Europese studenten roeikampioenschappen – en ook daar werden we eerste.’

Ondanks het nationale en Europese succes hadden de Argonauten de titel voor Beste Sportploeg niet zien aankomen. Teerink: ‘Van mensen in andere steden hadden we gehoord dat roeien vaak minder serieus wordt genomen dan bijvoorbeeld voetbal. Daarom was het extra leuk dat onze roeiprestaties werden opgemerkt en gewaardeerd.’

Bijzondere prestatie

Rector Arthur Mol reikte prijzen uit aan WUR-winnaars. Foto: Patricia Brouwer.

De prijs voor de meest bijzondere prestatie van 2022 ging naar Evelien Huberts, die in 2022 twee bachelors afrondde (Food Technology aan WUR en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en daarnaast succesvol meedraaide in de dressuursport – en dat alles naast een druk sociaal studentenleven in Wageningen. Op Instagram schrijft ze: ‘Een hele verrassing dat ik überhaupt was genomineerd en ook nog een mooie prijs ontvangen, onwijs bedankt!’

De uitreiking vond plaats in een bomvolle zaal in sporthal Het Binnenveld, vertelt voorzitter van Sportraad Wageningen Henk Kuiper. Hij spreekt van een geslaagde avond. ‘Het is mooi dat we dit na twee jaar zonder verkiezingen eindelijk weer konden organiseren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.