Actievoerende WUR’ers onder de indruk van support op A12

'Ik werd er gewoon emotioneel van dat er zoveel mensen waren'
XR blokaade A12 januari 2023 De actievoerders met aan de zijkant van de A12 hun supporters. Foto: Snoek

Tientallen WUR-medewerkers en -studenten sloten zich afgelopen zaterdag aan bij Extinction Rebellion (XR) om op de A12 te protesteren tegen de subsidies en belastingvoordelen voor de fossiele sector. Het kwam ze op een arrestatie te staan, net als honderden andere actievoerders. Toch kijken ze terug op een ‘fantastische actiedag’.

De actievoerende studenten die Resource sprak (hun namen zijn bekend bij de redactie) roemen stuk voor stuk het grote aantal actievoerders op de A12 en de support vanaf de zijkant van de weg. Emma: ‘Ik werd er emotioneel van dat er zoveel mensen waren. Het laat zien dat we niet alleen staan in onze zorgen om het klimaat.’ Ook Snoek was onder de indruk van de mensenmassa, zowel qua actievoerders als supporters. ‘Het is veelzeggend dat er zó veel mensen waren om ons te steunen, en erop toe te zien dat de politie onze rechten niet zou schaden. Mijn ouders waren er ook voor naar Den Haag gekomen.’

In elkaar gehaakt

Op een enkel incident na – Youri zag hoe een actievoerder hard in haar gezicht werd geslagen na een vermeende trap naar een agent, ‘dat was behoorlijk heftig’, vertelt hij – werden de actievoerders meestal correct behandeld. Dat wil niet zeggen dat het uit elkaar halen van de actievoerders (‘we zaten met armen en benen in elkaar gehaakt’) altijd even zachtzinnig ging. ‘De politie heeft bepaalde trucjes om ervoor te zorgen dat je loslaat. Ze weten precies wat ze doen: het doet écht even heel erg pijn, zonder dat ze je verwonden’, aldus Snoek, die eerder ook meedeed aan de Schiphol-blokkade.

‘Het was vooral veel wachten, urenlang. Eerst in de lijnbussen waarmee de politie actievoerders naar het bureau bracht, later in de gymnastiekzaal van de Haagse politie’, vertelt Mick. Zij werd rond twee uur van de A12 gehaald en moest lang wachten omdat ze (bewust) geen ID bij zich had. Tot een nachtje in de cel leidde dat niet. ‘De mensen met een ID werden aan het eind van de middag vrijgelaten en omstreeks 22.15 mochten wij ook gaan.’ Spijt van haar deelname – het was voor het eerst dat ze zich op een arresteerbare manier aansloot bij een XR-actie – heeft ze niet. ‘Het was geslaagd, ik kreeg er ontzettend veel energie van.’

Politieke invloed

XR heeft laten weten een volgende actie voor te bereiden. Zijn deze WUR-studenten dan weer van de partij? ‘Zeker weten’, aldus Youri, voor wie dit de derde keer was dat hij met XR actievoerde. ‘Al hopen we natuurlijk dat het op een dag niet meer nodig is, omdat de politiek naar ons luistert en stopt met de steun aan de fossiele sector.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.