WUR’ers naar XR-protest: ‘Rechtvaardigheid gaat boven regels’

Tientallen Wageningers naar Den Haag voor voorgenomen XR-blokkade van de A12.
Protestbord ‘Een beter klimaat begint niet bij jezelf’. Foto Ma Ti via Unsplash

Net als bij het eerdere Schiphol-protest sluiten tientallen WUR-medewerkers en -studenten zich zaterdag aan bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag. Onder hen WUR-student ‘Snoek’ en de onlangs afgestudeerde ‘Mick’ (hun echte namen zijn bekend bij de redactie).

De spanning loopt op sinds de politie gisteren zes XR-mensen ‘preventief oppakte’. Dat weerhoudt jullie niet?
Snoek: ‘Als de arrestaties bedoeld waren om mensen af te schrikken, dan bereiken ze eerder het tegenovergestelde. Het is schrikbarend dat justitie zich openlijk zo onrechtvaardig toont. Mij motiveert dat juist extra om te gaan demonstreren.’
Mick: ‘Mij verraste het ook dat het Openbaar Ministerie zo ver ging. Het doet me goed dat veel ngo’s er schande van spraken en nu óók komen demonstreren. Dus nee, ik laat me er niet door weerhouden.’

Betekent het iets voor je dat steeds meer grote namen openlijk hun steun uitspreken?
Mick: ‘Een beetje stom vind ik het wel van mezelf, maar ja: het betekent zeker iets dat toonaangevende ngo’s, wetenschappers, advocaten en economen zich achter ons scharen. Het helpt om meer gewicht in de schaal te leggen bij politici. En het voelt gewoon goed om steeds meer gerenommeerde medestanders te hebben. Zie je wel, we zijn niet gek.’

Demonstreer je morgen alleen maar, of kon je ook weleens blokkerend op de A12 terechtkomen?
Snoek: ‘Eh, het laatste.’
Mick: ‘Als de politie het niet onmogelijk maakt om de weg te bereiken, dan ik ook.’

Wat beweegt je om op zo’n best heftige manier actie te voeren?
Mick: ‘In Nederland gaat 17,5 miljard euro overheidssubsidie naar de fossiele sector, drie keer meer dan naar het klimaatbeleid. Daar kun je als klimaatbewuste burger nooit tegenop. Een beter milieu begint niet bij jezelf, maar bij beter beleid en duurzamere subsidies en belastingvoordelen. Op die punten laat de overheid het voortdurend afweten. Er móet verandering komen.’
Snoek: ‘Rechtvaardigheid gaat boven regels. De regering moet dringend veel meer doen tegen klimaatverandering. De tijd van netjes vragen is voorbij; de politiek heeft z’n kans gehad. We vragen nu niet meer om verandering, maar we eisen het.’
Mick: ‘En ergens is actievoeren ook gewoon een goede remedie tegen moedeloosheid. We doen tenminste iets.’

Niet bang voor ruw politie-optreden of strafrechtelijke consequenties?
Snoek: ‘Niet echt. Ik demonstreer vaker met XR en ben al twee keer opgepakt en zelfs een keer in de cel beland. Natuurlijk is dat geen pretje. Maar in Nederland word je als witte, jonge vrouw in principe correct en rechtvaardig behandeld als je eenmaal bent opgepakt.’
Mick: ‘Ik heb eerder wel al meegedaan aan XR-acties, maar nog nooit op een arresteerbare manier. Ik heb de actievoerderstraining gevolgd om me erop voor te bereiden. Niettemin blijft het natuurlijk een beetje spannend hoe het morgen zal gaan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.