Eerste lichting Engineering Doctorate (EngD) van start

Wageningen heeft een nieuw type opleiding waarin de nadruk ligt op ontwerpen.
EngD-kandidaten tijdens de introductie. Foto Design for Agrifood & Ecological Systems

De nieuwe tweejarige postmaster Design for Agrifood & Ecological Systems is op 23 januari met tien deelnemers begonnen.

Femke Brouwer is coördinator van het nieuwe programma. ‘Net als de PhD is de EngD een programma voor na de master. Waar een PhD is gericht op het verkrijgen van nieuwe wetenschappelijke kennis, draait de EngD om het toepassen van nieuwe en bestaande wetenschappelijke kennis om technologische oplossingen voor de praktijk te ontwerpen. Of korter: bij een PhD doe je fundamenteel onderzoek en bij een EngD gebruik je fundamentele kennis om iets tastbaars te ontwerpen voor in de praktijk.’

Ontwerp versus proefschrift

Het EngD-programma duurt twee jaar en omvat in totaal 120 studiepunten: de ene helft is voor training en onderwijs en de andere voor het ontwikkelen van een ontwerp dat tevens het eindproduct is – in plaats van een proefschrift dus. De ontwerpopdrachten komen vanuit de praktijk, bijvoorbeeld van bedrijven, overheden, ngo’s en onderwijs- en onderzoeksinstituten die oplossingen voor praktische vraagstukken willen vinden. Elke EngD-kandidaat is gekoppeld aan een begeleider van een leerstoelgroep.

‘In het begin van het programma ligt de focus op onderwijs, zodat EngD-kandidaten de kennis vergaren om later hun ontwerp te kunnen realiseren’, vertelt Brouwer. ‘Daarbij zoeken ze vakken uit die aansluiten bij wat ze willen ontwerpen. Iemand die machines wil gaan maken, volgt bijvoorbeeld een vak over robotics, terwijl iemand die een computermodel wil ontwerpen, kiest voor een vak over big data.’ Gaandeweg komt de nadruk van de EngD steeds meer op het ontwerpen te liggen. ‘Zo’n ontwerp kan echt van alles worden: van computermodel tot robot.’

Praktisch

Andere technische universiteiten bieden al langer vergelijkbare programma’s aan, vertelt Brouwer. ‘Alleen in Wageningen was het er nog niet. In Eindhoven doen ze dit al 35 jaar in verschillende vormen.’ Volgens Brouwer is de EngD een goede uitbreiding van het Wageningse onderwijsprogramma. ‘Een postmaster waarin het draait om design, techniek en die ook iets praktisch oplevert.’

De eerste lichting heeft inmiddels een driedaags introductieprogramma achter de rug en is deze week begonnen aan de eerste van twee verplichte vakken: Principles of Design. ‘Dat is speciaal voor het EngD-programma ontworpen’, vertel Brouwer. Het andere verplichte vak is Grasping Sustainability dat door Wageningen Institute for Environment and Climate Research (WIMEK) en Graduate School for Production Ecology & Resource Condervation (PE&RC) wordt gegeven.

Brede opzet

De naam van het programma – Design for Agrifood & Ecological Systems – verraadt de brede opzet ervan. ‘In Eindhoven hebben ze allemaal kleine aparte opleidingen. Wij kozen voor een brede opleiding waarbij je vanuit verschillende richtingen kunt instromen, of je nou een Environmental Sciences, Food Sciences, Social Sciences, Animal Sciences of Plant Sciences achtergrond hebt.’ De eerste tien EngD-kandidaten vormen dan ook een diverse groep. ‘Er zitten jonge mensen bij die net klaar zijn met hun master, maar ook iemand die al meer dan 25 jaar werkervaring heeft. De meesten komen uit Nederland maar er zitten ook mensen uit Iran, Frankrijk en Mexico bij.’

Geïnteresseerden kunnen gedurende het hele jaar instromen.

Vragen over het EngD-programma? Stuur een mail naar engd@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.