WUR start Engineering Doctorate

De tweejarige postmaster-opleiding leidt op tot technologisch ontwerper.
Robot bij rekken met planten. Foto Shutterstock

WUR komt met een – voor Wageningen althans – nieuw type opleiding: een tweejarige postmaster-opleiding tot technologisch ontwerper. Die krijgt de naam Designs for Agrifood & Ecological Systems en is vanaf 1 januari geopend voor kandidaten. WUR financiert zes posities.

Met deze nieuwe Engineering Doctorate-opleiding is Wageningen de laatste van de vier 4TU-universiteiten die zo’n traject biedt. De andere drie, TU/Eindhoven, TU Delft en Universiteit Twente, boden al de optie om twaio te worden, tweejarige assistent in opleiding.

Het WUR-werkveld kende die mogelijkheid echter nog niet, terwijl er volgens Pieter Munster, beleidsmedewerker bij Corporate Strategy & Accounts, wél duidelijk vraag naar is. ‘Het idee voor deze opleiding bestaat al een tijdje; het staat al genoemd in het strategisch plan. Uiteraard hebben we voor een daadwerkelijke start het bestaansrecht goed verkend. Er bleek in Nederland geen enkele vergelijkbare of zelfs interfererende opleiding te bestaan.’

Praktisch

Naast de duur – twee in plaats van vier jaar – is ook de insteek wezenlijk anders dan bij die andere postmaster-optie, een PhD-schap. ‘Promotietrajecten worden geacht de grenzen van de wetenschap te verleggen, terwijl engineering doctorates veel praktischer zijn ingesteld: ze draaien om een concrete ontwerpopdracht, vanuit een specifieke organisatie’, legt Munster uit.

Deze opleiding draait om een concrete ontwerpopdracht

Organisaties die én zo’n vraagstuk én een geschikte kandidaat hebben, zijn overigens welkom zich te melden: naast de zes door WUR gefinancierde plekken is er, net als bij PhD’s, ook ruimte voor extern gefinancierde kandidaten. Natuurlijk geldt wel een selectietraject.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.