Extinction Rebellion roept studenten en onderzoekers op zich uit te spreken

WUR moet transparant zijn over de invloed van bedrijven, vinden de actievoerders.
Extinction Rebellion protesteert voor het gebouw van Unilever, boven hen de waslijn met overalls. Foto Stijn Schreven.

Een groep van zo’n 25 studenten protesteerde woensdagmiddag op de trappen van Unilever. Hun boodschap: transparantie van WUR en autonomie voor studenten en medewerkers. Na een toespraak voor het gebouw volgde een mars door het Orion-gebouw.

Een waslijn met groene en witte overalls voor de gevel van Unilever. Het is een kritiek van actievoerders van Extinction Rebellion Wageningen op de invloed van multinationals zoals Unilever op het onderzoek en beleid van WUR. ‘Met deze waslijn beginnen we onze eigen greenwashing’, legt student Niels uit (achternaam bekend bij redactie). Hij wordt bijgestaan door zo’n 25 studenten op de trappen voor het gebouw. In zijn speech wijst de student erop dat de wetenschappers van WUR zelf prima kunnen bepalen waar ze onderzoek naar moeten doen en wat de oplossingen zijn voor de klimaatcrisis, en daarvoor geen bedrijven nodig hebben. Na elke paar zinnen klinkt gejuich.

Extinction Rebellion protesteert op de trappen voor Unilever. Foto Stijn Schreven.
Het protest op weg naar Orion. Foto Stijn Schreven.

Hoop op meer steun

‘We pleiten voor self-governance,’ legt Niels desgevraagd uit. ‘Dat houdt in dat wetenschappers en studenten zelf mogen bepalen wat er gebeurt in de universiteit.’ Als voorbeeld noemt hij de Universiteit van Bremen, waar een ‘academische senaat’ van staf en studenten de belangrijkste beslissingen neemt in plaats van een raad van toezicht. Daarvoor is het volgens hem nodig dat medewerkers en studenten vrij durven uitspreken over hun zorgen en kennis. Niels hoopt met deze actie ook dat meer studenten zich aansluiten bij de protestbeweging. ‘Je kunt in de supermarkt kiezen aan welke boodschappen je je geld uitgeeft, maar hier kun je bepalen hoe WUR de 0,7 miljard euro aan onderzoeksgeld besteedt.’

Dwars door Orion

Na Niels volgen nog twee toespraken, over plasticvervuiling en de oproep dat WUR banden met vervuilende bedrijven moet verbreken. ‘No more lies, cut the ties!’ schalt het over de straat. ‘What do we want? Climate justice. When do we want it? Now!’ De groep loopt vervolgens met luide leuzen naar Orion, dwars door The Spot. Zowel aanwezige studenten als beveiligers kijken beduusd op. Aan de andere kant van het gebouw wijst de beveiliger hen de deur.

Het protest volgt twee dagen nadat bij de Universiteit van Amsterdam het Binnengasthuis werd bezet door actievoerders van onder anderen University Rebellion UvA, End Fossil Occupy NL en krakersorganisatie Mokum Kraakt. Die actie werd door de mobiele eenheid ’s avonds abrupt beëindigd. De actie in Wageningen staat los van die gebeurtenis, aldus Niels.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Lees de “Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit”. Dan weet je ook waar een wetenschapper zich aan dient te houden.

  2. Bizarre verdachtmakingen vanaf de XR kant. Waaruit blijkt dat onderzoekers niet zelf kunnen bepalen waar ze onderzoek naar doen? Misschien zouden ze zelf wat concreter kunnen worden en benoemen wat ze nu missen aan transparantie. Wat doet de huidige raad van toezicht verkeerd? Het is niet heel overtuigend eerlijk gezegd..