[De Stelling] ‘In iedereen schuilt een racist; onderwijs is de manier om ervan af te komen.’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Patrick Schimmel.

Voor promovendi zijn de stellingen bij het proefschrift een gelegenheid om hun persoonlijke  en professionele overtuigingen voor het voetlicht van de wetenschap en maatschappij te brengen. In deze rubriek lichten zij hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer een stelling van Patrick Schimmel die op 6 december promoveerde bij het Laboratorium voor Microbiologie.

‘Veel misstanden in de samenleving komen voort uit een onbewuste angst voor wat we niet kennen en dat leidt tot onbewust racisme. Het enige dat daar volgens mij tegen helpt, is om mensen van jongs af aan bewust te maken van diversiteit. Onderwijs is dé manier om vooroordelen en racisme te voorkomen. Onderwijs staat in Nederland los van politiek en dat moet bewaakt worden. Aan programma’s voor mensen na de schoolleeftijd zit vaak een politiek kleurtje en het is moeilijk mensen dan nog op andere gedachten te brengen.

Ik merk in de wetenschap dat er soms verschillend gekeken wordt naar bijvoorbeeld Nederlandse en Chinese promovendi, puur op basis van waar ze vandaan komen. Aannames hebben vaak een negatieve connotatie. Bijvoorbeeld: iemand die hard werkt en meer uren maakt, zal dat wel nodig hebben omdat die minder vaardig is. Maar als je de motivatie achter gedrag niet kent, kun je die aanname niet zonder meer maken.

We kunnen juist een hoop leren van andere culturen. Door je bewust te worden van andere perspectieven en ze te begrijpen, kun je beter samenwerken. Door mijn promotieonderzoek in een leerstoelgroep met veel nationaliteiten, ben ik meer open gaan staan voor andere opvattingen. Ik groeide op in een tijd dat Sinterklaas vanzelfsprekend een Zwarte Piet bij zich had, maar inmiddels begrijp ik dat dat kwetsend kan zijn voor anderen. Onderwijs moet divers zijn zodat studenten verschillende talen en culturen leren kennen en begrijpen. Daarnaast kan de universiteit studenten zo vroeg mogelijk in hun studie studenten leren samenwerken in een diverse groep.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.