Column Guido Camps: Rutger Bregman #2

Sommige onderwerpen passen beter bij WUR dan bij rechtspraak. Plantaardige melk bijvoorbeeld.

Het was een leuk begin van de week. Vorige week maandag en dinsdag heb ik een cursus van Wageningen Academy begeleid over de toekomst van de gastronomie, met Wageningse wetenschappers die aan mensen in het veld uitleg hebben gegeven over zintuigen, het belang van kauwen en de nieuwste eiwitten binnen de eiwittransitie.

Het was een ontzettend leuke blended online en offline opleiding, met een grotendeels plantaardig, maar geheel duurzaam, diner van chef Leon Mazairac, een college kauwen door professor Markus Stieger en een barista uit Utrecht die vertelde over de beste belletjesstructuur van de verschillende plantaardige melksoorten voor een cappuccino.

Het belang van goede plantaardige melk brengt mij bij mijn column van januari dit jaar. Ik bekritiseerde daarin Rutger Bregman omdat hij opriep een gerechtelijke uitspraak in hoger beroep te negeren. In dat hoger beroep oordeelde het hof dat de beschuldiging van Dier&Recht, namelijk dat het direct na de geboorte weghalen van kalveren bij de moeder ernstig dierenleed veroorzaakt, onvoldoende steun vindt in de publicaties waarop Dier&Recht zich beroept. Daarom mocht de organisatie in de publiekscampagne gericht tegen consumptie van zuivel niet langer over ‘ernstig dierenleed’ spreken.

Ik gun het Bregman en Dier&Recht dat zij binnen de rechtstaat hun gelijk hebben gehaald

Bregman schreef afgelopen 24 november op LinkedIn: ‘Groot nieuws!! Ik hoor net dat stichting Dier&Recht de rechtszaak tegen de boerenlobbyclub Agractie heeft gewonnen! […] de vrijheid van meningsuiting (en de waarheid) toch gezegevierd.’ Het bericht kwam wat laat, gegeven dat Agractie op 10 oktober al aangaf ‘vanwege de kosten van een bodemprocedure besloten te hebben geen verweer te voeren, waarmee de eisen van Dier&Recht automatisch worden ingewilligd’.

Maar ik gun het Bregman en Dier&Recht dat zij binnen de rechtstaat hun gelijk hebben gehaald en ik herhaal mijn uitnodiging om in een open discussie in Wageningen verder te praten over het belang van zuivel, humane voeding en dierenwelzijn. Of zelfs over gastronomie of plantaardige melk, want uiteindelijk vinden we de antwoorden op dit soort ingewikkelde vraagstukken in Wageningen en niet in de rechtszaal.

Guido Camps (39) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.