Stilte over depressies doorbreken

WUR haakt aan op tentoonstelling over mentale gezondheid van jongeren.
Studente Nienke tijdens haar openingswoordje Toen ArtEZ-studente Nienke eindelijk over haar depressieve gevoelens durfde te praten, voelde dat als een bevrijding, vertelde ze. Foto Resource; portretfoto’s door Linelle Deunk

Meer dan dertig levensgrote portretten met de persoonlijke verhalen van jongeren die kamp(t)en met depressieve gevoelens zijn deze maand te zien op de Markt in Wageningen. Ze vormen de hoofdmoot van de tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’, waar WUR op aansluit met aandacht voor mentale gezondheid voor studenten.

De OPEN-tentoonstelling is een initiatief van stichting Open Mind, bedoeld om de mentale kwetsbaarheid van jongeren zichtbaarder en beter bespreekbaar maken. WUR, de gemeente en andere Wageningse organisaties haken erop in met ‘eigen’ activiteiten voor zowel jongeren als hun omgeving. WUR-studenten kunnen bijvoorbeeld meedoen aan een workshop ‘Somberheid te lijf’, of een open mic night over ‘Dear Self’.

Voor studenten is mentale gezondheid een belangrijk thema, benadrukte WUR’s manager studentenwelzijn Door van der Sloot, ook aanwezig bij de opening. ‘Een op de vijf jongeren krijgt te maken met een depressie. Velen zwijgen daarover, terwijl praten over mentale gezondheid juist kan helpen om een depressie te voorkomen of te verlichten.’

Nienke bij haar eigen portret
Nienke bij haar eigen OPEN-portret

Ook Nienke kon er aanvankelijk niet over praten, de ArtEZ-studente die de tentoonstelling officieel opende door samen met wethouder Guido van Vulpen (Gezondheid en Zorg) haar eigen portret te onthullen. ‘De schaamte was te groot. Het gevolg was dat ik in een enorm isolement belandde waarin alles uitzichtloos leek. Ik klapte dicht.’
Maar: niet pushen, gaf ze desgevraagd als tip voor de omgeving. ‘Maak er geen groot ding van om erover te praten. Mij hielp het enorm om het bijna terloops over mijn depressieve gevoelens te kunnen hebben, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een spelletje’, vertelde ze. ‘En luister heel goed, niet als “redder”, maar vanuit gelijkwaardigheid.’

De tentoonstelling is nog tot eind december te zien op de Markt. Voor wie het spannend vindt om de verhalen daar te lezen, is de PDF-fotokrant misschien een prettige optie. Een overzicht van de activiteiten en ondersteuning die WUR aanbiedt in het kader van OPEN over depressiviteit, is online te vinden.

Stadsdichter Ellen bij de opening van OPEN over depressiviteit

Stadsgedicht
Ook aanwezig bij de opening van OPEN was stadsdichter (en WUR-student) Ellen van der Kolk, met een mooie voordracht over het onderwerp. Resource maakte er een filmpje van, te bekijken via onze Instagram.

(..) ‘Och, het is toch niet weer zo’n dag als deze?
Eén die schokt en schatert
wrikt en prikt
langs de randen van het donker (…)’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.