Instroom: veel vwo’ers wachten even met studeren

Voor het tweede achtereenvolgende jaar tellen de Nederlandse universiteiten minder eerstejaars studenten.
Foto Susan van Weperen

Er zijn vooral minder vwo’ers van start gegaan. Waarschijnlijk wachten ze op de invoering van de basisbeurs. Ook in Wageningen daalt de instroom.

Tekst door Hoger Onderwijs Persbureau en Luuk Zegers

In totaal verschenen dit jaar zestigduizend studenten aan de start van de universitaire bacheloropleidingen in Nederland, blijkt uit de nieuwste tellingen. Dat zijn er drieduizend minder dan vorig jaar en ruim vijfduizend minder dan het coronapiekjaar 2020.

De daling ligt vooral aan de vwo’ers. Meestal gaat zo’n 70 à 75 procent van hen direct na het eindexamen naar de universiteit. Dit jaar is dat 66,7 procent. Een deel van de vwo’ers neemt waarschijnlijk een tussenjaar omdat ze vanaf september 2023 weer een basisbeurs kunnen krijgen en dit jaar nog niet. Een jaar later studeren betekent een jaar langer basisbeurs.

Ook na hun bachelor nemen studenten vaker een tussenjaar, is het vermoeden, want ook de masteropleidingen tellen iets minder inschrijvingen: het zijn er 124 duizend, tegen 128 duizend vorig jaar. De tellingen zijn nog niet definitief. De officiële cijfers komen meestal in februari en kunnen door allerlei correcties enigszins afwijken van de cijfers die de universiteiten vandaag presenteren.

Wageningen

In Wageningen daalt de instroom in de bacheloropleidingen op peildatum 1 oktober voor het tweede jaar op rij, vertelt data-analist Geertje Braat van Education and Student Affairs. ‘In 2020 was er een forse toename van het aantal eerstejaars bachelorstudenten. Vanwege corona was een tussenjaar nemen toen een stuk minder aantrekkelijk. Daarop volgde een best pittige daling in 2021 en dat is dit jaar weer zo.’

Wel ziet Braat de instroom van internationale bachelorstudenten licht stijgen. ‘Bij andere universiteiten kan die groeiende internationale instroom de daling van de Nederlandse instroom redelijk opvangen. In Wageningen gaat het echter om een relatief kleine groep internationale bachelorstudenten, waardoor je de groei daar niet zomaar tegen de krimp bij Nederlandse bachelors kan afstrepen.’

Coronavertraging

Ook bij masteropleidingen is de instroom in Wageningen lager dan verwacht, vertelt Braat. ‘Waarschijnlijk heeft dat te maken met vertragingen die onze bachelorstudenten hebben opgelopen in coronatijd. Hierdoor heeft er minder interne doorstroom plaatsgevonden van de bachelor naar de master. We verwachten dat dat uiteindelijk wel bijtrekt.’

De instroom in Wageningen in beeld op peildatum 1 oktober en in het hele jaar. De cijfers van het hele jaar 2022 worden rond februari 2023 verwacht.

Door de dalende instroom is ook het totale aantal ingeschreven studenten op peildatum 1 oktober voor het eerst in jaren (licht) afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In 2021 waren er 13.153 studenten ingeschreven, nu zijn dat er 45 minder: 13.108.

Alle ingeschreven WUR-studenten bij elkaar (BSc, MSc en pre-MSc), exclusief uitwisselingsstudenten en promovendi.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.