Surf your Stress week: niet of-of, maar en-en

Praktische handreikingen én bevestiging dat je niet de enige bent die worstelt.
Student met stoom uit de oren. BSA verlaging verlangd Foto Shutterstock.

Ademhalingsoefeningen, stoelmassages, meditaties, yoga. Volgende week is het weer Surf your Stress week voor studenten en PhD’s. Niet alleen met de populaire standaard-ingrediënten die te verwachten zijn bij zo’n week (die niet voor niets standaard zijn; ze helpen nou eenmaal goed tegen stress) maar ook een aantal opvallende nieuwe activiteiten.

Een workshop over omgaan met climate anxiety bijvoorbeeld – een vorm van stress die velen bij WUR zullen herkennen, en niet alleen studenten. Of een creatieve schildersessie, ‘to catch your energy in colour’. En een hormonale kijk op wat top- en dipdagen zijn, qua menstruatie dus, toegelicht door WUR-docente Anneke Valk – die tijdens een eerdere Surf your Stress week studenten al leerde omgaan met het ‘aapje in je hoofd’. Die laatste twee workshops zijn al helemaal volgeboekt, maar er zijn voldoende andere interessante activiteiten waar nog wel plek is – en inschrijven kan nog.

Het wegnemen van de oorzaken van stress is zeker een belangrijk aandachtspunt

Caroline Berkhof van team Student Wellbeing

Extra fijn: na de corona-gekleurde edities van de afgelopen twee jaar zijn nu alle activiteiten weer live, op de campus en daarbuiten. Zo is de Surf your Stress week maandagochtend bijvoorbeeld energiek te beginnen met een breakfast rave bij KSV Franciscus. En in het Thuis Theater kunnen studenten maandagavond meedoen met een theatrale beschouwing door het Inspringtheater van de druk die sociale media met zich meebrengen.

Oorzaak versus gevolg

Hoe bijzonder en waardevol ook, al die workshops en activiteiten nemen natuurlijk niet de oorzaken weg van de vervelende stressgevoelens, beaamt Caroline Berkhof van team Student Wellbeing – ze kent de kritiek dat Surf your Stress symptoombestrijding is. ‘Maar ze helpen studenten en PhD’s wel om er beter mee om te gaan’, nuanceert ze. ‘Het wegnemen van de oorzaken van stress, voor zover dat kan binnen het Nederlandse onderwijssysteem, is zeker een belangrijk aandachtspunt voor WUR’, vindt ze. ‘Dat neemt niet weg dat studenten erbij gebaat zijn handvatten te krijgen om beter om te gaan met stress. Ook is het geruststellend te weten dat ze niet de enige zijn die ermee worstelen. Dat is wat de Surf your Stress week beoogt. Het is niet of-of, maar en-en.’

Lees ook:

 

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.