Surf your stress: het aapje in je hoofd

Sportief aan de slag met het aapje in je hoofd.
Anneke Valk verzorgt een online sportles tijdens de Surf your stressweek. Foto: Anneke Valk.

Tijdens de Surf Your Stress-week (16 t/m 20 november) krijgen studenten handvaten om met stress om te gaan. Dat gebeurt in de vorm van lezingen, sportactiviteiten en workshops. Resource zet drie activiteiten in de schijnwerpers. Vandaag: aan de slag met het aapje in je hoofd.

Anneke Valk is docent Experimentele Zoölogie. Tijdens de Surf Your Stress-week verzorgt ze een online sportles waarbij deelnemers aan de slag gaan met het aapje in hun hoofd. ‘Daarmee bedoel ik die kritische stemmen in je hoofd, twijfels, tijdsdruk, enzovoort. Soms kom je bijvoorbeeld totaal in weerstand tegen iets—“DAT GA IK ABSOLUUT NIET DOEN, BEKIJK HET MAAR!”—terwijl je stiekem wel weet dat het juist wél goed zou zijn om datgene te doen. Hoe kun je omgaan met die ‘monkey mood’ en zorgen dat je dat dan toch doet?’

Criticizing monkey

Hoezo heet het eigenlijk aap in je hoofd? ‘Dat is een bekende term; mensen hebben gelijk een gevoel bij de aap in hun hoofd. Bijvoorbeeld de aap die verantwoordelijk is voor je uitstelgedrag, of die kritische stem van ‘ik ben niet goed genoeg’—de criticizing monkey.’

Eigenlijk zou Valk een indoor biking les geven, maar door de aangescherpte coronamaatregelen kunnen groepslessen niet doorgaan. Valk: ‘Terwijl je verschillende fysieke oefeningen doet, gaan we met het aapje in je hoofd aan de slag. Het gaat erom dat je reflectie combineert met een fysieke uitdaging. Trek maar eens een sprintje zo hard als je kan en kijk dan wat voor gedachten er in je opkomen. Of ga vijf minuten planken en kijk wat er in je hersenen gebeurt. Reflectie is sowieso goed en lichaamsbeweging zorgt al voor stressreductie. Door te bewegen tijdens het reflecteren, kun je de effecten versterken. Ik vind dat zo gaaf!’

Bekijk hier het programma van de Surf your stress week.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.