Muziekcollectief MiniCulture 10 jaar

Idee dat tijdens fietstochtje ontstond, is nu gevestigde naam in Wageningse cultuurscene.
Dj tijdens MiniCulture feets Robin Zwartsenberg achter de draaitafels. Foto Tim den Duijf

MiniCulture organiseert al tien jaar zeer dansbare feestjes in kroegen, studentenkamers en natuurlijk tijdens 5 mei. Van minimal tot afrobeat en dancehall, zo lang het maar ‘voor en door Wageningers’ is. ‘We hebben in het begin wel eens tegen elkaar gezegd: het zou echt hilarisch zijn als MiniCulture over tien jaar nog steeds bestaat.’

De samenstelling van de club is door de jaren heen wat veranderd. Mensen studeerden af, verhuisden, hadden geen tijd meer omdat de studie toch een keer op één moest staan, maar het idee is altijd hetzelfde gebleven. Met een groep vrienden feesten organiseren: van thema naar decoratie tot muziek. Resource spreekt met vijf (ex)leden van MiniCulture, allemaal mannen, maar ‘de verdeling man-vrouw is altijd wel redelijk fiftyfifty geweest, niet denken dat we alleen maar van die nerdgasten zijn.’

Het begin

Terug naar het begin. Arno Timmer en Reinout Haisma begonnen zo’n tien jaar geleden aan hun studie, gingen vaak naar open feesten bij de verenigingen, maar ze misten iets. Timmer: ‘De muziek op die plekken was gewoon niet optimaal. We dachten: dit kan beter.’

De muziek op die plekken was gewoon niet optimaal. We dachten: dit kan beter

De knoop werd doorgehakt tijdens een fietstochtje door Wageningen: ze zouden het zelf gaan doen. Er werd een meeting georganiseerd met wat enthousiastelingen, iedereen legde dertig euro in om bier te kopen en het eerste feest vond plaats in een studentenhuis boven wat toen café De Overkant was. De muziek: minimal, ‘want dat is het makkelijkst aan elkaar te draaien’, aldus Timmer.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Bij de opening van Orion in 2013. Foto MiniCulture

Daarna kwamen de discofeesten in Villa Bloem, het piepkleine koffiebarretje naast de markt. Haisma: ‘In het begin kwamen er niet zoveel mensen op af maar dat gaf niet. Als daar vijftien man stond dan was het gezellig.’ De naamsbekendheid groeide, net als de dj-skills en het organisatietalent. Door de jaren heen werd er niet alleen gedraaid in en om allerlei studentenhuizen – ‘de hele dag tot de zon opkwam’ – maar ook bij Loburg, de Bunker, Unitas en op het bevrijdingsfestival. Daar begonnen ze als pauzemuziek tussen de bandjes door en eindigden afgelopen 5 mei met ‘een mensenzee door de halve Heerenstraat heen’.

Schuur

Een hoogtepuntje? Timmer: ‘We organiseerden een groot feest in de schuur bij iemand thuis. In die schuur had een zwerver gewoond en daarna had de huisbaas al het afval en puin dat hij maar kon vinden in die schuur gegooid om ervoor te zorgen dat-ie niet terug zou komen. Wij hebben al die troep eruit gehaald en er een enorm feest gegeven voor 250 mensen. De politie kwam langs, dus we vroegen of er mensen hadden geklaagd. Moest het geluid zachter? Nee hoor, zei de agent. Is het gezellig? Dan wens ik jullie nog een fijne dag. Dat was om half zeven ’s ochtends.’

Aanstaande zaterdag viert MiniCulture samen met Popupop het tienjarig bestaan in de Junushoff, met een feest en een foto-expositie. Het evenement is uitverkocht.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.