Minder leden bij grote studentenverenigingen

Franciscus, Ceres en SSR-W hebben minder nieuwe leden. Unitas en Nji-Sri groeien.
Foto Guy Ackermans

Tijdens de AID schrijven nieuwe studenten zich vaak in bij een studentenvereniging. Daarna begint de verenigingsintroductietijd waarin een deel van de nieuwe leden nog afhaakt. Afhankelijk van de vereniging wordt na een paar weken of maanden duidelijk hoeveel nieuwe leden zijn ‘geïnaugureerd’, ‘afgeroeid’ of simpelweg ‘lid geworden’.

Bij de klassieke grote studentenverenigingen KSV Franciscus, WSV Ceres en SSR-W is het aantal nieuwe eerstejaars behoorlijk afgenomen. ‘We hebben dit jaar fors minder nieuwe leden dan de afgelopen drie jaar’, zegt voorzitter van KSV Franciscus Koen Sibering. ‘Die trend zie je in heel Wageningen.’ Hij denkt dat de dalende inschrijvingen weleens te maken kunnen hebben met de toename van internationale studenten ten opzichte van Nederlandse studenten in Wageningen. ‘Ook het negatieve nieuws rondom studentenverenigingen in andere steden kan een rol spelen.’ Het kleinere aantal mag de pret echter niet drukken, vervolgt Sibering. ‘Kleinere jaren worden vaak hechter onderling. Bovendien, als de groei van vorige jaren was doorgezet, was de kroegzaal waarschijnlijk te klein gebleken.’

Coronadip

Kleinere verenigingen als Nji-Sri en Unitas krijgen het juist weer wat drukker. Unitas is aan een opmars bezig. In 2020 werden er 37 nieuwe leden ingeschreven; in 2021 waren dat er 52; en dit jaar zijn het er 71. Bij Nji-Sri was vorig jaar even sprake van een coronadip, zegt secretaris Lisa van Veen. ‘Tijdens de AID van 2021 mochten er maar weinig mensen tegelijkertijd in onze kleine sociëteit, terwijl wij het juist moeten hebben van de feesten en het persoonlijke contact. Dat kon toen even niet. Deze zomer kon dat weer wel, en je ziet gelijk dat het weer drukker wordt.’

Roeivereniging Argo blijft onverminderd populair. In zowel 2020 als 2021 waren er 200 ‘afroeiers’; dit jaar zijn het er 220.

Verenigingen202220212020
WSR Argo220200200
KSV Franciscus118163215
WSV Ceres115165185
SSR-W106139173
JV Unitas715237
Nji-Sri462948
Navigators303647
Het aantal nieuwe leden bij studentenverenigingen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.