‘Kippenkunst’ naar de campus

Naast de hoofdingang van Zodiac is een kunstwerk voor pluimvee geplaatst.
Foto Roelof Kleis

Het kunstwerk, een voormalig gevelpaneel, is een werk zonder titel van de beeldend kunstenaar George van de Wagt. Het paneel hing tot voor kort aan een WUR-gebouw in Lelystad.

Het gerestaureerde werk gaat bij Zodiac een nieuwe fase tegemoet als losstaand element op een speciaal gemetselde stenen sokkel. Het vierkante gevaarte van 250 x 250 centimeter bestaat uit 68 onderdelen van verschillende steensoorten, waaronder wit marmer en basalt. De onderdelen zijn schoongemaakt en gerestaureerd en hangen in een metalen frame.

Pluimveeteelt

George van de Wagt (1921-2007) maakte het kunstwerk omstreeks 1969 voor het in 1921 opgerichte Proefstation voor de PluimveeteeltHet Spelderholt’ in Beekbergen. Die organisatie ging later over in het Centrum voor Onderzoek en Voorlichting voor de Pluimveehouderij. Dat werd in 1991 ondergebracht bij de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO).

In het werk is een kip te herkennen.

In 1995 werd het kunstwerk naar Lelystad verplaatst. Door de fusie van DLO met Wageningen Universiteit werd het eigendom van WUR. Na Beekbergen en Lelystad staat het werk na ruim vijftig jaar nu dus op de campus in Wageningen. Het werk heeft geen titel, maar met enig inlevingsvermogen is er een gestyleerde kip (de kop rechts) in het werk te ontdekken.

Airborne Monument

Van George van de Wagt staat nog een werk in Wageningen. Voor het gebouw van de Vakschool Wageningen aan de Binnenhaven staat ook een stenen sculptuur. Ook het Airborne Monument in Oosterbeek is van zijn hand. Hij was tevens betrokken bij de uitvoering van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.